Index Vakbarát Hírportál

Robotautók árasztják el Svédországot

2013. december 4., szerda 11:48

A Volvo legújabb projektje talán az önvezető autók történetének eddigi legnagyobb vállalkozása: a gyártó 100 önvezető robotautót tesztelne a svéd nagyváros, Göteborg közútjain. A Drive Me nevű projektben résztvevő autók 50 kilométert vezetnek majd le a kijelölt utakon, a cél, hogy mindennapos problémákkal, feltételekkel, szituációkkal találkozzanak és küzdjenek meg.

A Volvo szerint ez a világ első igazán nagy méretű, önvezető autókat tesztelő projektje. Jövőre indul, kutatással és technológiai fejlesztésekkel. Az autók először 2017-ben jelenhetnek meg az utakon. „A célunk, hogy az autók képesek legyenek kezelni minden lehetséges forgatókönyvet, többek között azt is, hogy kiálljanak a forgalomból és biztonságos helyet találjanak, ha a vezető valamilyen oknál fogva nem tudja visszavenni az irányítást” – mondta Erik Coelingh, a Volvo műszaki szakembere.

A projektben több területet is vizsgálni fognak: például, hogy az önvezető autók jót tesznek a gazdaságnak és társadalomnak is, mivel növelik a forgalom hatékonyságát és a biztonságot. De megnézik azt is, milyen infrastrukturális változásokra van szükség, valamint vizsgálják, hogy milyen érzés belülről egy ilyen kocsiban utazni.

A projekthez Volvo XC90-es kocsikat alakítanak át. Ezzel a típussal úgy is lehet parkolni, hogy a vezető kiszáll, aztán egy mobilalkalmazással intézi el a parkolást. Egyre több cég dolgozik ilyen autókon, a Google mellett a Nissan, a Mercedes-Benz, a Toyota, az Audi és a General Motors is kutatja a területet.

Rovatok