Index Vakbarát Hírportál

Vízre bocsátották a világ legnagyobb hajóját

2013. december 5., csütörtök 09:01

Vízre bocsátották a Shell Prelude nevű hajószörnyet, a világ leghíresebb felhőkarcolójánál, az Empire State Buildingnél is hatalmasabb, úszó létesítményt Dél-Koreában. Egyelőre nincs teljesen kész, amikor végeznek vele, 600 ezer tonnájával ez lesz a legnagyobb vízen lebegő dolog, ami valaha épült. A hossza 488 méter, a szélessége 74 méter lesz.

A hajót a Shell 2017-től földgáz kitermelésére használja majd, Ausztrália északnyugati partjainál. A tervek szerint legalább 25 évig üzemel majd.

A területen gyakoriak a ciklonok novembertől áprilisig, a Prelude-öt viszont úgy tervezték, hogy mostoha körülmények között is helytálljon. A tervek szerint elég gázt állítanak majd elő vele egy Hongkong méretű város ellátásához.

Kinézete ellenér a Prelude valójában nem a klasszikus értelemben vett hajó, hanem inkább egy high-tech tutaj: mindig a helyszínre kell vontatni, magától nem tud haladni. A Shell nem árulja el, mennyibe került, a Reuters által megkérdezett szakértők szerint valahol 10,8 és 12,6 milliárd dollár között lehet az ára, ez úgy 2500 milliárd forint magasságában van.

A Shell azt is bejelentette, hogy máris elkezdtek dolgozni egy hasonló, ám még nagyobb létesítményen.

Rovatok