Index Vakbarát Hírportál

Ezt teszi az oldalszél a Boeing 777-essel

2013. december 6., péntek 09:21

Bár a pilóták szerint mindennapos rutin durva keresztszélben landolni vagy épp a rossz megközelítés miatt átstartolni (vagyis újra felemelkedni azután, hogy a gép már majdnem leszállt), azért annak a Boeing 777-esnek az utasait valószínűleg senki nem irigyli, amivel mindez egyszerre történt meg.

Az Emirates légitársaság Boeing 777-300-asa Birminghamben szeretett volna leszállni december ötödikén, azonban kétszeri nekifutásra sem sikerült a manőver. Az esetről készített videón jól látszik, hogy a pilóta az ilyenkor szokásos, látszólag veszélyes pozícióban tartotta a gépet a leszállópálya felé ereszkedve, de az erős szél kifogott rajta, így a hajtóműveket felpörgetve visszaemelkedett a levegőbe.

SCARY EMIRATES BOEING 777 ABORTED CROSSWIND LANDING BIRMINGHAM AIRPORT

A gép útvonalát követő alkalmazás rajzán jól látszik, hogy két próbálkozás után az Emirates 039-es járatának személyzete úgy döntött, mégis inkább Londonban, a Gatwick reptéren teszik le a gépet, és ez végül probléma nélkül sikerült is.

Az erős oldalszélben történő leszállásoknál megszokott, bár nagy gyakorlatot és rutint igénylő módszer, hogy a pilóta a gépet a leszállópálya hossztengelyéhez képest elfordítva „rátart” a szélre, és csak közvetlenül a földet érés előtti pillanatban fordítja (szakszóval lépi és csűri) vissza a gépet. A repülőgépek gyártói oldalszeles tesztekkel mérik ki, mi az, amit a gép még kibír, vagyis hogy mekkora oldalszél esetén biztonságos még a leszállás. Ezeket az értékeket a légitársaságok tovább korlátozhatják.

Rovatok