Index Vakbarát Hírportál

Itt a fogyókúrás okosmelltartó

2013. december 7., szombat 13:50

A Microsoft olyan okosmelltartót fejleszt, ami a beépített szenzorokkal figyeli a mell verejtékezését és a szívverést, így időben észlelheti, ha már nem éhségből, hanem passzióból eszünk.

A fejlesztésnél a Microsoft abból indult ki, hogy sokan nemcsak azért esznek, mert éhesek, hanem érzelmi okokból vagy csak megszokásból. A tervezők olyan rendszert akartak készíteni, amivel megelőzhető a túlevés.

A Microsoft kutatói a Rochesteri Egyetem és a Southamptoni Egyetem kutatóival együtt dolgozták ki a találmány alapjait. A témával foglalkozó dokumentumban a fejlesztők más találmányokat is megemlítettek, például

A kutatók ennél tovább mentek. Olyan eszközt akartak fejleszteni, ami méri az elektrodermális aktivitást (vagyis az izzadás mértékét), és elektrokardiográfiás adatokat is rögzít (azaz figyeli a szívritmust). Ezek ugyanis a felhasználó érzelmi állapotát is tükrözik.

Sally izzadó melltartója vagyok

A kutatók szerint létezik olyan élethelyzet, ami indokolhatja az okosmelltartó-vásárlást:

Sally órák óta hazaért a munkából, és azon kapja magát, hogy unatkozik. Egy alkalmazás Sally telefonján ezt észleli, mert a fiziológiai állapotát viselhető szenzorokkal figyelik. Mivel az alkalmazás már tudja, hogy Sally leginkább akkor eszik érzelmi okokból, amikor unatkozik, a program figyelmeztetést küld, hogy elterelje Sally figyelmét, aki így remélhetőleg nem fog enni.

A rendszernek három alapvető feladata van:

  mll1

A kutatók először egy Emotree nevű alkalmazást készítettek; ezzel gyűjtenek adatokat az érzelmi okokhoz kötődő túlevésről. Az adatgyűjtést manuálisan végzik: egy mobilos alkalmazás segítségével a felhasználók maguk adhatják meg a hangulatukat, és azt, hogy mennyit ettek. Az adatbázist naponta legalább tízszer kell frissíteni, mivel így építhető föl a felhasználó érzelmi térképe. Ha ez elkészült, az alkalmazás elkülönítheti az érzelmekre adott fiziológiai reakciókat.

Most a férfiakon a sor

Az első tesztek eredményeivel elégedettek a kutatók, de a fejlesztések tovább folynak. Szeretnék elérni, hogy egy olyan rendszert dolgozzanak ki, ahol megoldott az energiaellátás kérdése, a mindennapokban is alkalmazható, és férfiak is tudják használni.

Rovatok