Index Vakbarát Hírportál

Ügynököket küldött a WoW-ba az NSA

2013. december 9., hétfő 17:39

A legújabb Snowden-dokumentumok szerint az NSA és brit megfelelője, a GCHQ megfigyelte az online stratégiai játékokat játszó közösségeket is. A dokumentumokat egyszerre publikálta a Guardian, a New York Times és a ProPublica. 

Az ügynökségeknek széles eszköztára van az  Xbox Live hálózata ellen, amelyen több mint 48 millióan játszanak. Az is egyértelműen kiderül, hogy magukat karaktereknek kiadó, valódi ügynököket vetettek be a World of Warcraftban és a Second Life-ban is. 

A 2008-as dokumentumok szerint az NSA úgy gondolt ezekre a multiplayer játékokra, mint a terroristák lehetséges tervezési és kommunikációs eszközére. A szövegből kiderül, hogy olyan sok ügynök tevékenykedett a játékokban, hogy külön csoportot hoztak létre annak koordinálására, hogy véletlenül se egymás ellen kémkedjenek, vagy hátráltassák a másik munkáját az ügynökök.

Szerették volna a cseteket is minél jobban megfigyelni, mivel akkoriban a Second Life anonim kommunikáció és hangalapú beszélgetések bevezetését tervezte. A dokumentumokba nincs szó arról, hogy valaha is bármilyen terroristaszervezetet lefüleltek volna.

Az érintett cégek egyelőre nem nyilatkoznak.

Rovatok