no

Index Vakbarát Hírportál

Gigantikus kémteleszkópot épít a DARPA

2013. december 11., szerda 13:24

A kémkedés sokkal egyszerűbb lehet a jövőben egy új, könnyű, összecsukható műholdkoncepció segítségével. A DARPA, az amerikai katonai kutatási ügynökség újfajta műholdakat küldene az űrbe, amelyek megtörnék az üveg egyeduralmát: műanyagból építenék az eszközt, és az kihajtogatható lenne nagyon nagy méretűre. 

A DARPA MOIRE programjában (Membrane Optical Imager for Real-Time Exploitation) olyan orbitális űrteleszkópot fejlesztenek, amely nagyobb és egyben könnyebb, mint a korábbi képalkotó műholdak, és jobban meg lehet majd figyelni velük nagyobb területeket. 

Szorosan csomagolva, a műhold tükrét alkató, szirom alakú részek 6 méter átmérőjűek, a Föld feletti 35 ezer kilométeres pályán viszont a műhold 20 méter átmérőjűre nyílik szét. A műholdról egyszerre megfigyelhető a Föld felszínének negyven százaléka, miközben jó minőségű fotókat és videót készít. A DARPA szerint a műhold nemcsak kémkedésre, hanem időjárás-előrejelzésre és katasztrófák esetén is jól jöhet. 

A mostani, nagy felbontású képeket készítő műholdak hatalmas átmérőjű tükrökkel készülnek. Ezeket viszont nagyon nehéz és drága előállítani. A Darpa szerint az üvegtükrök elérték azt a pontot, hogy nagyobb méretben már nem érdemes elkészíteni ezeket.

Rovatok