Index Vakbarát Hírportál

Tesztelik az új Eurofighter Typhoont

2013. december 11., szerda 17:19

Elkezdődtek az európai repülőgép, a Typhoon új típusának, a Tranche–3-nak a sorozatos tesztjei. Rengeteg változtatást csináltak a gépen, külső szemlélők csak kis változásokat vhetnek észre, a gép belsejében viszont több módosítás is történt. Ezeknek köszönhetően újabb helyek szabadultak fel, ahová újabb fegyverek férhetnek el.

A Eurofighter Typhoont 1994-ben kezdték el fejleszteni, az első modellek 2003-ban álltak hadrendbe. Az osztrák, német, olasz, brit és spanyol légierő mellett egyetlen nem európaiként a szaúd-arábiai hadseregben használják, de Japán és India is rendelt már belőlük.

Darabja 90 millió euróba kerül, jóval drágább, mint a hasonló funkciót betöltő amerikai F18-asok, de olcsóbb, mint a hasonló, amerikai F22-es. Ahogy a neve mutatja, tősgyökeres európai fejlesztés, három nagy hadiipari, illetve repülőgyártó cég konzorciuma áll mögötte, a holland központú EADS (az Airbus anyacége), az olasz Alenie Aeronautica és a brit BAE Systems.

A német légierő Eurofighter Typhoonjai egy tavalyi alaszkai hadgyakorlaton többször is legyőzték légi harcban az amerikai F22-eseket, ezzel megmutatva, hogy a hagyományos elfogó vadász szerepkörben is a világ legjobbja a gép. A német pilóták gúnyos megjegyzéseiből („Raptort ettünk vacsorára"), utalás az F22-es becenevére) aztán kemény szakmai vita alakult ki nem kevés beszólogatással mindkét oldalon.

Rovatok