Index Vakbarát Hírportál

Rádióhullámokkal állít majd le a rendőr

2013. december 13., péntek 09:22

Nemsokára a rendőrség akár egyetlen gombnyomással is megállíthat autókat: vannak olyan eszközök, amik rádióhullámok segítségével megzavarják a modern kocsik fedélzeti számítógépeit. A rendőrség arra használhatja majd a technológiát, hogy megállítson gyanús, üldözött autókat.

A francia, spanyol és német rendőrség kérésére az Európai Bizottság alapított egy konzorciumot, ami ilyen eszközt fejleszt. Az E2V nevű, angliai elektronikai gyártó hasonló rendszert fejleszt a rendőrségnek és a katonaságnak. Múlt héten sikeresen tesztelték a technológiát.

Az EU 4,3 millió eurót költ SAVELEC (Safe Control of Noncooperative Vehicles Through Electromagnetic Means) nevű projektjére. Ennek keretében a egy német ügynökség (German Aerospace Center) biztonsági réseket keres a kocsikat irányító csipekben: a cél, hogy rádiójelekkel át lehessen venni az irányítást. 

A rendszerhez szükséges antennákat szintén német cég szállítja, a franciák pedig tesztelik, hogy reagálnak a vezetők, ha hirtelen átveszik az irányítást autóik felett. Erre azért van szükség, mert az autópályán, nagy sebességnél nagyon nem mindegy, hogy próbálnak megállítani egy autót. Tavaly az amerikai rendőrök Dallasban szögecsekkel állítottak meg valakit: a próbálkozásba öt tiszt halt bele, amikor kirakták az akadályt. 

A készülő RF Safe-Stop nevű eszköz egy 350 kilogrammos átjátszó, amit egy terepjáró tetejére szerelnek. A hullámokat a célponttól 60 méterre tudják bevetni. A most fejlesztett eszközök nem úgy működnek, hogy kisütik a kocsi elektronikáját, mint ahogy az elektromágneses impulzussal működő katonai eszközök teszik, azaz a támadás után többé nem használhatóak a célpontok, hanem csak ideiglenesen kapcsolják ki a kocsi műszereit. Ezzel megelőzhetik, hogy egy kocsi az úton ragadjon, és ezzel balesetet okozzon. A rádióhullámok folyamatos újraindításra kényszerítik a fedélzeti számítógépet, ezért az autó ideiglenesen leáll. 

A SAVELEC konzorciumnak még tesztekre van szüksége, de 2016-ra már készen lesznek egy prototípussal. Most csak azért mondtak el néhány infót, hogy az emberek ne kezdjenek el összeesküvés-elméletet gyártani. Nem biztos, hogy ez bejött.

Rovatok