Index Vakbarát Hírportál

A polinézek már 600 éve binárisan számoltak

2013. december 17., kedd 17:02

A bináris számrendszer a digitális gépek, például a számítógép alapja is. Kifejlesztését a 18. századhoz, a német matematikushoz Gottfried Leibnizhez kötik. A Proceedings of the National Academy of Sciencesben megjelent tanulmány szerint azonban akkor már háromszáz éve használták a csendes-óceáni Mangareva szigetén lakó polinézek.

A kutatók mangareva nyelv és kultúra elemzése közben találtak rá a meglepő adatra. Az eredmények alapján valószínű, hogy egy tudomány és technika nélküli, fejletlen társadalomban is spontán elkezdődhet a kettes számrendszer használata.

A tisztán bináris számtan kettes számrendszerrel működik, míg a mindennapokban a legtöbb kultúra tízes számrendszerben számol. Bináris számrendszerben minden szám kifejezhető csupán egyesek és nullák használatával, amit a számítógépes rendszerek elektromos impulzusok kapcsolgatásával tudnak reprezentálni. A decimális (tízes számrendszerben lévő) 13-as szám például így néz ki binárisan: 1101 (23+ 22+(0 × 21) + 20).

A kettes számrendszerben a számításokhoz sokkal kevesebb dolgot kell megjegyezni. Viszont a nagy számokat binárisan rengeteg számjeggyel kel leírni. A mangarevaniakat tanulmányozó Andrea Bender és Sieghard Beller a University of Bergen in Norway pszichológusai szerint viszont ők megtalálták a megoldást a problémára.

A szigeten élők kombinálták a tízes számrendszert a kettes számrendszerrel: vannak szavaik a számokra egytől tízig, és a tíz néhány szorzatára kettes hatvánnyal. A takau(K-val rövidítve) például 10-et  jelent; a paua(P) = 20, a tataua(T) = 40, a varu(V) pedig 80. Ez alapján a 70 = TPK = 40+20+10. 57 pedig TK7 (40+10+7).

Ennek a rendszernek is vannak hátrányai, viszont a szerzők szerint az előnyök felülmúlják azokat. A pszichológusok szerint ezeknek a kevert rendszereknek a megalkotása nem egyszerű, nagyon érdekes, hogy bárki előállhat ilyenekkel, akár egy kis szigeten is. 

Rovatok