Index Vakbarát Hírportál

Ultragyors vízforralót fejlesztenek a németek

2013. december 18., szerda 11:20

Német tudósok a másodperc egytrilliomod része alatt akarnak vizet forralni 327 Celsius-fokos, vagyis 600 Kelvin-fokos hőmérsékletre. A kísérlet elméleti alapjait és a várt eredményeket egy most közölt tanulmány írja le.

A kutatók rövid ideig, de intenzív elektromágneses hullámokkal bombázzák a kis mennyiségű vizet, ami ennek hatására úgy válik gáz halmazállapotúvá, hogy az eredeti sűrűségét megőrzi. Persze a molekulák aztán szétrepülnek, de a rendelkezésre álló idő alatt a tudósok különleges kémiai folyamatokat figyelhetnek meg. A mérések alapján új információk derülhetnek ki arról, hogy viselkednek egy anyag molekulái halmazállapot-változás közben.

A kísérleteket a német DESY Intézet (Deusches Elektronen SYnchrotron, Német Elektronszinkrotron) még csak elméleti szinten írta le, a gyakorlati tesztre várni kell. Például azért is, mert az események rögzítéséhez különleges műszer kell, és ezt még csak mostanában szerelik össze az intézet hamburgi telephelyén. Az ultrarövid röntgensugárral-villanásokkal dolgozó műszert 2015-ben lehet majd először használni. 

Rovatok