Index Vakbarát Hírportál

Titkolózása buktatta le a bombariadózó diákot

2013. december 19., csütörtök 11:04

A névtelen és titkosított kommunikációt segítő Tor hálózattal bárki nyomtalanul mozoghat az interneten, de amikor óvatlanul használják, pont ez a szolgáltatás buktathatja le a bujkálókat. Ez történt a Harvard Egyetem egyik diákjával is, aki egy bombariadóval akarta megúszni a vizsgát. A Tor segítségével el tudta rejteni az IP-címét, de arra már nem volt elég esze, hogy ne az iskolai wifire csatlakozva küldje el a fenyegető emailt.

A nyomozóknak nem is kellett feltörniük a Tor titkosítását, elég volt azt megnézni, hogy a küldés pillanatában melyik számítógépről használták ezt a szolgáltatást. Egyetlen ilyen gépet találtak, tehát elég könnyen megvolt az elkövető, a húszéves Eldo Kim.

Bruce Schneier biztonsági szakértő szerint pont az a Tor legnagyobb hibája, hogy kevesen használják, ezért nagyon könnyen gyanúsítottá válhat, aki a titkosító rendszerre csatlakozik. Leginkább akkor problémás a Tor, ha pont annak van hozzáférése a helyi hálózatunkhoz vagy a netszolgáltató rendszereihez, aki elől bujkálni próbálunk. Éppen ezért Schneier szerint többünknek kellene használnia a Tort, mert akkor hatékonyabb eszköz lesz.

Rovatok