Index Vakbarát Hírportál

Webkamerával kukkolhat a Macbook

2013. december 19., csütörtök 10:09

A laptopok beépített kameráját úgy is át lehet programozni, hogy teljesen észrevétlenül működjön, állítják a Johns Hopkins Egyetem kutatói. Egy fiatal nő, az Egyesült Államok egyik tini szépségkirálynője ezt saját pőre bőrén tapasztalta meg: kémkedő osztálytársa készített róla két meztelen képet.  

A beépített kamerával rendelkező laptopokon általában van egy kis lámpa, ami felvétel készítése közben mindig bekapcsol, de a kutatóknak ezt sikerült kikapcsolniuk. Ez persze nem annyira meglepő, mert nemrégiben az FBI egyik munkatársa is elmondta, hogy évek óta képesek észrevétlenül kukkolni a kamerákon át, tehát elméletileg a lehetőség adott.

Az egyetemi kutatócsoport elsősorban a 2008 előtt piacra dobott Macbook és iMac laptopok kamerájára fókuszált a vizsgálatban, de állításuk szerint más gépeken is működhet a módszerük. A jelzőfényt azért lehet kikapcsolni, mert a modern laptopok bizonyos szempontból úgy működnek, mintha több különböző számítógép lenne egybeépítve; külön csip vezérli az akkut, a billentyűzetet, és persze a kamerát is.

Ezeket a mikrokontrollereket lehet úgy átprogramozni, hogy a kamerát és a fényt egymástól függetlenül is lehessen vezérelni. Egyébként vannak olyan technikák is, amelyekkel a billentyűzet csipjét lehet kémkedésre használni.

 

Rovatok