Index Vakbarát Hírportál

Távolról is bekapcsolható az iPhone kamerája

2014. január 1., szerda 13:20

Nincs is nap újabb NSA-botrány nélkül, a tavalyi év is ezzel zárult. A legújabb vádak szerint az NSA be tudja kapcsolni az iPhone kameráját és akár nyolc mérföldről is el tudják lopni a wifinket.

A Spiegel írta meg a legújabb, ezúttal Apple-hez kapcsolódó NSA-sztorit. Azt ugye már tudjuk, hogy az NSA-nak számtalan módszere van, hogy kémkedjen az elektronikai eszközök vagy internetes szolgáltatásokat használók után. Az egyik ilyen az úgynevezett dropoutjeep, amelyet először az első generációs iPhone-ban használtak.

Az eszköz lényege, hogy mindenféle adatok küld az ügynökségnek a telefonon tárolt adatokról, telefonszámokról. Ami azonban még érdekesebbé teszi az egészet, hogy akár távolról is bekapcsolhatóvá tette a telefon mikrofonját, bekapcsolta a kamerát, még arra is rá lehetett venni a mobilt, hogy képeket készítsen és a geolokációs kóddal együtt küldje el az egészet az NSA-nak.

A teljes NSA-iPhone kommunikáció kódolt, így a telefon tulajdonosának fogalma sincs, mi folyik a háttérben. A Spiegel által közzétett dokumentumokban arról nincs szó, hogy az újabb iPhone-modellek közül melyiket hallgatnak le hasonló módszerrel.

Alig jött ki a hír, az Apple máris kiadott egy közleményt, amelyben leszögezték, hogy soha nem működtek együtt az NSA-val, hogy bármilyen hátsó kaput biztosítsanak a felhasználók megfigyeléséhez. Nem is tudtak az említett programról.

Az elmúlt napokban egy másik NSA-hoz kapcsolódó hír röppent fel. Jacob Appelbaum biztonsági szakértő azt állítja, hogy a legjobb NSA-ügynökök akár nyolc mérföldes távolságból is képesek átvenni a hatalmat a felhasználók wifije fölött. Még azt sem tarja elképzelhetetlennek, hogy ehhez drónokat használnak. Appelbaum egyébként társszerzője a Spiegelben megjelent első cikkeknek, amelyek az NSA-megfigyelésekről szóltak.

Rovatok