Index Vakbarát Hírportál

Nevetségessé vált az USA a kémváddal

2014. január 2., csütörtök 10:52

Az amerikai kormány évek óta folyamatosan a Huawei ellen kampányol azzal az indokkal, hogy a kínaiak a mobil- és vezetékes hálózatok kiépítésére használt távközlési berendezéseikbe titkos hátsó kapukat építettek. Azzal vádolták a Huaweit, hogy ezekkel a megoldásokkal ellenőrizhetik és lehallgathatják az adatforgalmat. Az ellenkampány olyan erős volt, hogy a kínai cég korábban még azt is fontolgatta, hogy egyszerűen kivonul az amerikai piacokról.

Csakhogy a Edward Snowden által kiteregetett dokumentumok arra utalnak, hogy az amerikai nemzetbiztonsági hivatal (NSA) volt az a szervezet, amely a hálózati eszközöket forgalmazó cégek, köztük a Huawei, Cisco és Juniper eszközeit is meg tudta hekkelni. Tehát pont az USA volt az, aki lyukakat fúrt a Huawei által gyártott hálózati eszközökbe, és persze más márkájú, világszerte értékesített termékekbe is.

William Plummer, a Huawei alelnöke és washingtoni képviselője szerint csak az bizonyosodott be, amit a cég évek óta válaszolt a vádakra. „A hálózatok és az adatok biztonságát nem csak egy irányból és egy célból fenyegeti veszély.” A Huawei már egy korábbi, nemzetbiztonsági bizottsági jelentés megjelenésekor is konkrét bizonyítékokat kért arra vonatkozóan, hogy a kínai kormány valóban káros kódokat és hátsó ajtókat rejtett el a Huawei és a ZTE eszközeiben. (Magyarországon a Huawei építette fel a Vodafone, a ZTE pedig a Telenor teljes mobilhálózatát)

A Der Spiegel cikke szerint az amerikaiak módszere eltér attól, amivel a kínaiakat vádolták. A bizottsági jelentés szerint a kínai kormány a gyártó cégek munkatársainak beszervezésével éri el, hogy a termékekben gyárilag bekerüljenek a megfigyelést lehetővé tevő megoldások. Az amerikaiak a német lap tanúsága szerint azonban ezzel nem vacakolnak, és inkább a hekkerek által alkalmazott trükkökkel dolgoznak, illetve az adott eszköz leszállítása közben telepítik az adatok eltérítéséhez szükséges megoldásokat.

A végeredmény ettől függetlenül ugyanaz: a két ország kormánya képes lehallgatni tulajdonképpen bárkit, aki ilyen eszközöket használ. A két ország kommunikációja is hasonló, a hivatalos változat szerint az ilyen lehallgatások elvi lehetősége nemzetbiztonsági érdekeket szolgál, és az sem teljesen biztos, hogy csak a kínaiak használják ipari kémkedésre a technológiát. Egy szakértő szerint a kínaiaknál afféle íratlan szabály, a gazdaság egyik építőkockája az, hogy üzleti titkokat lopnak más nemzetektől és cégektől, és most az amerikaiaknak is meg kell győzniük a világot arról, hogy ők valóban csak a nemzetvédelmi okokból lopják mások adatait.

Rovatok