Index Vakbarát Hírportál

Semmi sem használ a kalózok ellen

2014. január 3., péntek 09:03

Bár 2013-ban a Pirate Baynek, a világ legnagyobb torrentoldalának jó néhány akadályt le kellett küzdenie, a doménváltások és az internetszolgáltatók blokádja ellenére a statisztikák azt mutatják, hogy az oldal nemhogy vesztett népszerűségéből, de még nőni is tudott. A feltöltött torrentek száma 50 százalékkal emelkedett, így az oldalon most 2,8 millió fájl érhető el, melyek nagy részét filmek teszik ki.

A fennállásának tizedik évfordulóját tavaly ünneplő Pirate Bay összesen hatszor költözött 2013-ban, így védekezve a jogtulajdonosok támadásai ellen. A támadás másik eszköze az, hogy egyes országok egyes internetszolgáltatói egyszerűen elrejtik a felhasználók elől a Pirate Bayt. Az elgondolás szerint az ehhez hasonló megoldások hatására az emberek beleunnak a torrentezésbe, és inkább valamilyen legális beszerzési forrás felé fordulnak.

Úgy tűnik, hogy erre még várni kell. Az elmúlt három év novembereinek statisztikáját alapul véve a dolog egyre kevésbé működik: 2011-ben 38 319 torrentfájlt töltöttek fel a felhasználók, 2012-ben már 50 411-et, tavaly pedig 74 195-öt. A torrenteket egy tavaly decemberi pillanatkép alapján 19 millió felhasználó futtatja, ebben benne vannak azok, akik épp most töltik le az adott tartalmat, illetve azok is, akik korábban már letöltötték, és most visszatöltik azt (vagyis lehetővé teszik a letöltőknek, hogy hozzájussanak az anyaghoz).

A típusok megoszlása is érdekes. A zene a legnépszerűbb tartalom, az összes torrent 17 százalékát teszi ki. A pornó csak második, 13 százalékkal, a játékok 5, az egyéb szoftverek szintén 5 százalékot adnak.

Összességében tehát látható, hogy a Pirate Bayt nem zavarják túlságosan a jogtulajdonosok intézkedései, sőt az oldal egyre pontosabb tervet dolgoz ki a további támadások elkerülésére. 2014-ben a tervek szerint például saját böngészőt adnak ki, ami annyira decentralizálná a fájlmegosztást, hogy harmadik fél számára követhetetlenné válna a tartalmak mozgása.

Rovatok