Index Vakbarát Hírportál

Bill Gates és Steve Ballmer miatt nincs új vezére a Microsoftnak

2014. január 6., hétfő 10:42

Miért nincs még a Microsoftnak új vezérigazgatója – ez a kérdés foglalkoztatja a befektetőket, elemzőket, de úgy általában az IT-szektort. Steve Ballmer már több mint négy hónapja lemondott, akkor még az volt a mondás, hogy 2014 nyaráig kell megválasztani az utódot, a cég vezetői reménykedtek abban, hogy már novemberben-decemberben meglesz az ideális jelölt.

Jelöltekből nem volt hiány, de ezek a tárgyalások egyik esetben sem fordultak annyira komolyra, hogy tényleges utódként lehessen tekinteni bármelyik jelöltre. Az egyik oka annak, hogy még mindig itt tartanak, a Microsoft igencsak sajátságos helyzetéből adódik. Nem világos ugyanis, hogy Bill Gates és Steve Ballmer milyen minőségben marad a cégnél, továbbra is az igazgatóság tagjai maradnak-e.

Ha igen, akkor a Microsoft ezzel egy szűk kör tagja lesz, az S&P 500 indexben szereplő cégek közül csak nyolcban van szerepe a korábbi vezérigazgatóknak. Érthető is az, hogy az új vezérigazgatók nem szeretik, ha elődjük minden döntésüket ellenőrzi az igazgatótanácsban.

A Microsoft még nem hozta nyilvánosságra, milyen szerepet szán Ballmernek és Gatesnek. Annyi biztos, hogy a cég vezető testülete egy évre újraválasztotta őket eddigi tisztségeikben, de az is igaz, hogy bármikor lemondhatnak posztjukról.

A Wall Street Journal információi szerint voltak olyan jelöltek, akik szóltak is emiatt. A kívülről érkező jelöltek is tisztában vannak a helyzettel, hogy Ballmer és Gates állandóan ott lenne mellettük. Főleg Ballmer okoz fejfájást, akinek volt néhány olyan döntése, amely jelentősen befolyásolta a cég életét.

Alig tíz nappal nyugdíjba vonulása bejelentése után például 7,4 milliárd dolláros megállapodást kötött a Nokiával, évekre meghatározva ezzel a Microsoft pályáját, 32 ezer új munkatársat adva a cég életéhez. A vezetőség persze támogatta Ballmer lépéseit, így nem világos, hogyan reagálnának, ha az új vezérigazgató visszavonna néhány új intézkedést.

Rovatok