Index Vakbarát Hírportál

Brutális bírság a francia Google-nak

2014. január 8., szerda 20:42

A francia adatvédelmi hatóság a maximálisan kiszabható 150 ezer eurós (45 millió forintos) pénzbírsággal sújtotta a Google-t, mert az nem volt hajlandó változtatni a francia törvényeknek megfelelően az adatvédelmi politikáján, írja az MTI.

A bírság mellett azt is elrendelték, hogy a Google France nyolc napon belül jelentessen meg egy közleményt a kezdőlapján, amelyben tájékoztatja a felhasználókat a hatóság döntéséről,  és amelynek aztán 48 órán keresztül elérhetőnek kell lennie.

A hatóság még szeptemberben jelentette be, hogy Franciaország meg fogja indítani az eljárást a Google ellen, miután a vállalat nem tartotta be a korábban szabott három hónapos határidőt arra, hogy változtasson politikáján. Eredetileg azt kértlék a Google-tól, számoljon el azzal, mit csinál a felhasználóktól begyűjtött adattömeggel, illetve közölje, hogy mennyi ideig őrzi az adatokat.

A Google még 2012 márciusában önkényesen egyesítette hatvan különböző alkalmazásának adatvédelmi szabályzatát a felhasználóinak összes adatával együtt. 

A nemzeti adatvédelmi intézmények ezért Európában közös vizsgálatot indítottak, és tavaly februárig adtak haladékot a Google-nek arra, hogy maga javasoljon változtatásokat, de a vállalat nem élt a lehetőséggel. A Google közben több találkozón is részt vett a különböző adatvédelmi szervezetekkel, és mindvégig egyedül azzal érvelt, hogy egységesített adatvédelmi szabályzata a felhasználók számára könnyebben megérthető.

Rovatok