Index Vakbarát Hírportál

24 óra alatt nyomtatható ház

2014. január 9., csütörtök 21:02

A University of Southern California professzora, Behrokh Khoshnevis már több éve kísérletezik egy olyan, 3D nyomtatásra hasonlító technológiával, amivel gyorsan lehet házakat építeni. A megoldás a Discovery Magazine szerint ma már ott tart, hogy egyetlen nap alatt képesek elkészíteni egy lakóházat.

Az egész projekt lényege egyetlen nagy robot, amely számítógéppel előre beprogramozva, fúvókával felszerelve betont ont magából. A kuntorozós technológia most újra a magazinok címoldalán van, állítólag pár éven belül belül forradalmasíthatja a házépítést. 

Munkásokra viszont továbbra is szükség lesz, a gép csak az alapokat tudja elkészíteni, valakinek továbbra is be kell rakni az ablakokat és az ajtókat. Így viszont jelentősen csökkenhetnek a házépítés költségei. Khoshnevis a projekt még mindig tesztelés alatt van, és biztos benne, hogy ezzel munkahelyeket fog teremteni, és nem ellenkezőleg. 

Az alapító szerint a gépével aki képes építeni egy falat, az egy házat is meg tud oldani, és már nem kell sok ahhoz, hogy ez a technológia önálló életre kelljen, és széles tömegek kezdjék el használni. Működéséről még 2010-ben készült videó:

Rovatok