Index Vakbarát Hírportál

Nem felelős, akinek a családtagja kalózkodik

2014. január 10., péntek 00:41

A német legfelsőbb bíróság legújabb ítélete mérföldkő az internet-előfizetők felelősségéről szóló szerzői jogi viták történetében: egy korábbi bírósági döntést felülírva kimondták, hogy az előfizetés tulajdonosa nem vonható felelősségre, ha az előfizetésen egy másik, felnőtt családtag tudta nélkül kalózkodott.

A szerzői jogvédők gyakorlata szerint minden, ami egy internet-előfizetéssel történhet, az csak a számlafizető felelőssége lehet. A nyugati jogrendszerekben (is) azonban általános, hogy a valódi tettest kell megtalálni, kivéve, ha a számlafizető is érintett valamilyen módon. 

A mostani döntés egy 2006-os ügyig nyúlik vissza: akkor egy előfizető ellen indítottak eljárást, aki 3749 zeneszámot osztott meg online. A rendőrként szolgáló férfit, aki megosztotta lakását házastársával és mostohafiával, azzal vádolták, hogy 400 ezer eurós (120 millió forint) kárt okozott. Az elszámolási értéket 3400 euróban (1 millió forint) állapították meg, ennyit kellett volna büntetésként befizetnie 

Nem fizette be a bírságokat, mivel nem követett el jogsértést. Viszont mostohafia elismerte, hogy ő töltötte le a zenéket. A körzeti bíróság ezután úgy döntött, hogy a számlafizető a bűnös, mivel meg kellett volna tanítania a húszéves mostohafiát, hogy a fájlmegosztás illegális. A bíróság 2841 euró befizetésére kötelezte. 

A legfelsőbb bíróság ezt a döntést teljesen megsemmisítette, azzal az érveléssel, ha egy tulajdonos megengedi a felnőtt háztartásbelieknek, hogy használják az előfizetését, akkor azok felelősek saját lépéseikért, és nem kell őket tanítani. Viszont meg kell bizonyosodnia róla, hogy a jogsértés nem folytatódik. 

Rovatok