Index Vakbarát Hírportál

Az agy elveri a legjobb szuperszámítógépet

2014. január 14., kedd 11:16

A világ egyik legnagyobb szuperszámítógépével sikerült pontosan feltérképezni az emberi agy aktivitásának egyetlen másodpercét. A vizsgálatban részt vevő japán kutatók szerint ez az eddigi legpontosabb szimuláció.

A tudósok az agy idegrendszerének csupán 1 százalékát szimulálták a K számítógéppel, ami 705 024 processzormaggal és 1,4 millió gigabájt memóriával van felszerelve. Még ennek a szupergépnek is 40 percbe telt, amíg modellezni tudta az agyműködést. A kísérletnek egyébként pont az volt az egyik célja, hogy megállapítsák a szuperszámítógépes szimulációk határait.

A japán RIKEN kutatócsoport és a német Forschungszentrum Jülich központ együttműködésével elvégzett kutatásban 1,73 milliárd idegsejtet és 10,4 billiárd szinapszist szimuláltak a számítógépen.

Végül azt a következtetést vonták le a kutatók, hogy ha a petaflops számítási teljesítményű K számítógép csak agyunk egy százalékát tudja szimulálni, a teljes emberi agy működését csak exaflops teljesítményű gépekkel lehet majd reprodukálni. Erre valószínűleg csak a következő évtizedben kerülhet sor. A számítástechnikában flops-ban, azaz másodpercenként elvégzett lebegőpontos műveletekben mérik a gépek számítási teljesítményét. A peta 1015-en egység, míg az exa ennek az ezerszerese, 1018-on művelet.

Rovatok