Index Vakbarát Hírportál

A Skynet már az ajtón kopogtat

2014. január 15., szerda 10:39

Az Eindhoven Egyetem kutatói saját közösségi hálózatot fejlesztettek robotoknak. Ha a gépek csatlakoznak a hálózatra, információt cserélhetnek, így egymástól tanulhatnak.

A kutatók célja, hogy olyan, felhőalapú rendszert építsenek ki, amire emberek és robotok is tölthetnek föl adatokat. A központi rendszer lenne a robotok közös agya, ahonnan információt tölthetnek le.

A négyéves projektet az Európai Unió finanszírozza. A rendszert a Philips kutatói fejlesztik, öt egyetem részvételével.

Tíz év múlva köztünk lesznek

A Roboearth szolgáltatásához egyelőre csak négy robotot csatlakoztattak. Az első modelleket egy kórházban helyezték üzembe, ahol több feladatot is ellátnak - például innivalót visznek a betegeknek. A robotok feladatai az együttműködésre alapulnak: ha például az egyik robot feltérképezte a kórházi szobát, az információt továbbküldheti a társainak.

Ez a rendszer kiküszöbölheti a modern robotok egyik hátrányát: azt, hogy többnyire egy speciális feladatra tervezték őket. A folyamatosan változó környezetben a rögzített utasítások használhatatlanná válnak - így viszont egymástól tanulhatnak olyan dolgokat, mint például egy gyógyszeres doboz kinyitása.

A felhőalapú rendszer további előnye, hogy a robotok nemcsak az adatokat oszthatják meg így, hanem bonyolult számításokat is végezhetnek a központi szerver erőforrásait használva. Emiatt a robotokat nem kell nagy teljesítményű számítógépekkel és strapabíró akkumulátorokkal fölszerelni, így a gyártási költségük is alacsonyabb lehet.

A szakértők szerint a robotasszisztensek tíz éven belül feltűnhetnek az otthonokban.

Rovatok