Index Vakbarát Hírportál

Az USA-ban lőttek a netsemlegességnek

2014. január 15., szerda 00:03

Egy amerikai szövetségi fellebbviteli bíróság kedden érvénytelenítette azt az amerikai kormányzati szabályozást, amely arra kötelezte az internetes szolgáltatókat, hogy minden netes forgalmat egyenlő elbánásban részesítsenek.

Az internet semlegességére vonatkozó szabályozás megsemmisítése - amennyiben egy felsőbb szintű bíróság nem hoz ezzel ellentétes értelmű ítéletet - azt jelenti, hogy a mobil- és az internetszolgáltatóknak ezentúl jogukban áll olyan szerződéseket kötni, amelyek keretében gyorsabb hozzáférést biztosíthatnak a hálózataikon áthaladó egyes különleges tartalmaknak, másokat viszont blokkolhatnak, írja az MTI

Az internetszolgáltatók egyebek között - a felhasználók eléréséért cserébe - fizetésre kényszeríthetik az olyan weboldalakat, mint a Google, a Facebook vagy a Netflix.

A Szövetségi Kommunikációs Bizottságnak (FCC) az internet nyitottságára vonatkozó, 2010-ben elfogadott szabályozása értelmében az internetes szolgáltatóknak minden webforgalmat azonos módon kell kezelniük, és a fogyasztóknak a netsemlegesség elve alapján azonos hozzáférést kell biztosítaniuk. Az amerikai fővárosban működő Columbia kerületi szövetségi fellebbviteli bíróság azonban helyt adott a Verizon kommunikációs óriásvállalat keresetének, miszerint az FCC nem rendelkezik jogi felhatalmazással az ilyen típusú szabályozás bevezetéséhez.

A három bíró szerint az FCC helytelenül járt el, amikor a vezetékes szolgáltatást nyújtó telefontársaságokhoz, a vasutakhoz vagy a légitársaságokhoz hasonlóan olyan közösségi szállítóknak tekintette az internetszolgáltatókat, amelyek senkitől sem tagadhatják meg szolgáltatásaikat. Ugyanakkor a szélessávú internetet információszolgáltatásnak minősítette az FCC, amire viszont nem terjed ki a fennhatósága. A bírók a szabályozásnak mind az antidiszkriminációs, mind a forgalomblokkolás elleni rendelkezéseit érvénytelenítették.

A Verizon szerint a szabályozás megsértette a társaságnak a szólásszabadsághoz való jogát, és megfosztotta attól, hogy ellenőrizhesse, milyen tartalmakat és hogyan közvetítenek a hálózatai.

Tom Wheeler, az FCC elnöke bejelentette, hogy testület fontolóra vette az ítélet megfellebbezését.

Az internet semlegességét biztosító szabályozás bevezetése már 2008-ban része volt az akkor elnökké választott Barack Obama kampányígéreteinek.

Támogatói szerint a szabályozás azt biztosítja, hogy az internet nyitott platform maradjon, amelyen azonos módon bánnak az óriás és a kis cégek szolgáltatásaival. A szabályozás republikánus és más bírálói szerint viszont a szövetségi rendelkezések üzleti döntéseikben korlátozzák az internetszolgáltatókat.

Rovatok