Index Vakbarát Hírportál

Letiltották a plasztikaisebész-szimulátort

2014. január 15., szerda 19:42

Az Iphone-ra és Androidra is megjelent Plastic Surgery for Barbie (Plasztikai sebészet Barbie-nak) egy kezdetleges plasztikaisebészet-szimuláció. Az ingyenes játék bonyolultságát és a fejlesztők elmeállapotát jól mutatja, hogy kilenc évnél idősebbeknek ajánlották. Ez viszont már sok volt az Apple-nek és a Google-nek is, így az App Store-ból és a Google Play-ről is kitiltották a játékot.

Tényleg nem a kilencéveseknek való a szikés bemetszés és a zsírleszívás, amikkel a programban szórakozni lehetett. A Google azt is megjegyezte a tiltással kapcsolatban, hogy a túlsúlyos lány mellé az ugly (ronda) szót írták. Több beavatkozás után viszont egy jóval soványabb verziót faraghattunk belőle.

A Plastic Surgery for Barbie-t az Apple is bannolta, de az App Store-ban még fent van a Plastic Surgery for Barbara című játék, ami szinte pixelre pontosan ugyanolyan, mint a másik verzió.

Még a szakma is mélységesen felháborodott

Addig rendben van a dolog, hogy kilencéves kislányoknak tényleg nem kéne földbuta plasztikaisebész-szimulátorokkal játszaniuk, de a valóság tartogatott még egy morbid csavart. A Brit Esztétikai Plasztikai Sebészek Társasága (BAAPS) kiadott egy közleményt az ügyben: ebben Nigel Mercer, a társaság elnöke szexistának és felkavarónak nevezte a játékot.

A legjobb mondatok a közleményből:

  1. [Az alkalmazás] pofátlanul és szégyentelenül használt gyermekbarát márkaneveket, mint a Barbie, hogy fiatal, sebezhető gyerekeket tegyen ki szexista és felkavaró nyelvezetnek, és a játék egy olyan rajzfilmfigura testét kritizálja, aki nem felel meg az elérhetetlen szépségideálnak.
  2. Még megdöbbentőbb, hogy az alkalmazás arra bátorítja a gyerekeket, hogy használjanak sebészi eszközöket - még a fecskendők, szikék és a zsírleszíváshoz használt kanülök képei is feltűnnek -, hogy "megjavítsák" a pácienst, akit "szerencsétlen lány" néven emlegetnek.
  3. Az, hogy az Apple és a Google gyerekeknek szóló játékként eltűri ezt a szégyenteljes alkalmazást, egyenesen gyomorforgató.
  4. Ennek az alkalmazásnak nem is kéne léteznie, mert nincs benne semmi szociális érzékenység.

További, az esethez laza szállal kapcsolódó tények és észrevételek:

Rovatok