Index Vakbarát Hírportál

Okoskontaktlencsét fejleszt a Google

2014. január 17., péntek 10:48

Okoskontaktlencsét fejleszt a Google. Ahogy az egy informatikai cégtől elvárható, nem látásjavító eszköznek szánják, hanem egy, a cukorbetegeknek szánt kiegészítőről, amivel mérhetik a vércukorszintjüket.

A kontaktlencsét egy apró, vezeték nélküli központi csippel építették egybe, valamint egy vércukorszintmérővel; ez utóbbit a kétrétegű kontaktlencse két héja közé építették be. A szenzor méri a szervezet vércukorszintjét, és egy apró, villogó leddel figyelmeztet, ha ez túl alacsony vagy túl magas lenne.

A gyártók szerint még rengeteg munkára van szükség, mire a szerkezet mindennapi felhasználásra is alkalmas lesz. A témával foglalkozó blogbejegyzés szerint a fejlesztők is tudják, hogy egyelőre nem számíthatnak a kontaktlencse tömeges elterjedésére, de már több klinikai tesztet is végeztek, hogy finomítani tudják a prototípust. Remélik, hogy az eszköz előbb-utóbb megkönnyítheti a cukorbetegek életét.

Érthető, hogy a Google az azonnali megtérülés reménye nélkül is belevágott a projektbe. A viselhető technológiák piaca az elmúlt években hatalmasat nőtt, és a becslések szerint öt éven belül 10-50 milliárd dollárosra duzzadhat. A gyártók közül sokan dolgoznak az egészségügyben használható eszközökön, így nem meglepő, hogy a Google is lát potenciált a dologban.

Rovatok