Index Vakbarát Hírportál

Ne tessék aggódni, ez csak egy hiperszonikus kommunista repülőgép

2014. január 19., vasárnap 08:26

A kínai hadsereg január 9-én egy hiperszonikus siklórepülőt tesztelt. Peking szerint az aggódó Egyesült Államoknak nincs mitől tartania; a hivatalos közleményben az áll, hogy nem az amerikai rakétavédelmi rendszert akarják veszélyeztetni vele.

Csak természetes, hogy Kína tervezetten tudományos kísérleteket folytat a határain belül. [...] A tesztek nem irányultak semmilyen nemzet, sem konkrét célpont ellen – áll a Nemzetvédelmi Hivatal közleményében.

Ezzel Peking elismerte, hogy valóban tesztelnek egy ilyen járművet.

杀手锏

A kínai katonai kérdések egyik elemzője szerint ez egy újabb fegyver abban a kínai arzenálban, amit ők csak 杀手锏 néven emlegetnek; a három írásjel a gyilkosságot, az öklöt és a buzogányt jelenti. Ez utalás arra, hogy egy erősebb célpontot gyengébb fegyverekkel is le lehet győzni.

A nagy sebességű járművet úgy tervezték, hogy egy ICBM (interkontinentális ballisztikus rakéta) tetejére lehessen szerelni. Ezzel feljuttatnák a siklórepülőt 100 kilométeres magasságba, így az visszafelé akár a hangsebesség tízszeresére gyorsulva száguldhat a célpontja felé.

Az amerikaiak aggodalma érthető: az ő rakétavédelmi rendszerük észleli és kilőheti a hiperszonikus sebességű rakétákat. A kínaiak új repülőgépe viszont szinte kimutathatatlan röppályán halad, ezért nehéz észlelni, követni és eltéríteni a hagyományos elhárító rakétákkal.

A Washington Free Beacon több szakértőt is megkeresett. Ahogy várható volt, a Pentagon szerint a kínai fegyverkezési versenyt a világ minden kincsével is alig lehetne megnyerni, a rakétavédelmi szakértők szerint viszont nem egyértelmű, hogy Kína utolérheti Oroszországot vagy az USA-t.

Rovatok