Index Vakbarát Hírportál

Meghal a Windows XP, gáz lesz az ATM-ekkel

2014. január 20., hétfő 16:43

A legnagyobb amerikai bankautomata-gyártó, az NCR szerint a világ ATM-jeinek 95 százalékán Windows XP fut. A Microsoft hamarosan egy frissítést ad ki a 12 éves operációs rendszerhez, amit 2014-ben kell telepíteni az összes automatára.

A Bloomberg cikke ugyanakkor azt írja, hogy az USA-ban található, körülbelül 420 ezer ATM szinte mindegyikén Windows XP fut, és kellemetlen következményei lehetnek, ha a Microsoft április 8-án felhagy a támogatásával. Innentől az XP mellett kitartó felhasználók és az ATM-ek 95 százaléka sokkal sebezhetőbb lesz a támadásokkal szemben.

Pedig szóltak időben

A Microsoft már évekkel ezelőtt figyelmeztette az ügyfeleit a váltás szükségességére, de az ATM-gyártók lassan reagáltak. Az NCR a Verge-nek azt mondta, az Embedded verziójú XP-t használó gépeket az átállás nem érinti – ahhoz 2016-ig érkezik támogatás –, de a többségükön a teljes verzió fut, és azok áprilistól nem frissülnek.

A bankautomata-szoftvereket gyártó KAL szerint az ATM-ek többségére Windows 7-et fognak telepíteni, de áprilisig legfeljebb a gépek 15 százalékánál tudják végrehajtani a cserét.

Prémium ügyfeleknek jár a támogatás

A Microsoft a kiemelt ügyfeleknek egyedi szoftverfrissítéseket is kínál: vannak, akiknek a váltás magasabb költséggel járna, mint az egyedi megoldások fejlesztése. Ilyen például a JP Morgan is: ők egy évnyi hosszabbítást kértek, mielőtt végrehajtanák az átállást Windows 7-re. A cégnek 19 ezer bankautomatája van

Az ATM-ek frissítése azért is nehézkes, mert a modernebb gépeken már számos olyan funkció van, amihez a hardvert is fejleszteni kéne. A mostani gépek között sok a nyomógombos modell, míg az újabbaknál gyorsabb a navigáció, és érintőképernyőjük is van. A fejlettebb szoftverkörnyezet ezt biztosítani tudná, de ehhez rengeteg bankautomatát át kéne építeni.

Rovatok