Index Vakbarát Hírportál

Fizetne egy anonim üzenet feladójáért?

2014. január 22., szerda 16:40

Nincs többé hónapokig tartó szenvedés, fal mellé lapulás és a végén egy nagyon kínos vallomás a lány (és persze a legjobb barátnői) előtt, hogy tetszik, meg hogy járunk-e. Itt van ugyanis a Backchat, amivel teljes anonimitásban írhatunk másoknak üzeneteket mobilon. Tökéletes alkalmazás a szégyenlős tiniknek, már százezren rákaptak, és a legszebb az egészben, hogy egy 14 éves srác találta ki és programozta le az egészet. Nyilván volt honnan ötletet merítenie.

Daniel Singer egyébként még csak 12 volt, amikor a névtelen csevegő ötlete kipattant a fejéből, és ennek tükrében már nem is olyan nagy szám, hogy a Facebookot egy elitegyetem koleszából indították el (nem keresünk összefüggéseket, de a Facebook éppen hadilábon áll a tinikkel).

Persze a Backchat nem egy teljesen új közösségi hálózat, hanem a Facebookról és a Google Plusról húzza le a kapcsolati hálózatunkat. Csak azoknak a neve jelenik meg a menüben, akik már telepítették az appot a telefonjukra. (Itt tölthető le Androidra, ide klikkeljen az iOS verzióért.)

Azt nyilvánvalóan látnunk kell, hogy kinek akarunk üzenni, de a fogadó fél semmit sem tud rólunk. Az app nem árulja el a nevünket, de - és most jön a nagy trükk! - a fogadó fél kérhet tippeket a kilétünkkel kapcsolatban a rendszertől. Erre épül az egész rendszer: kilenc tippet 99 centért (nagyjából 220 forintért) vehet meg a kíváncsi júzer. Az üzleti modellt annyira jónak találta egy befektetési alap, hogy 200 ezer dollárt adott Singernek a további terjeszkedéshez. 

Singernek az a fő célja, hogy a hagyományos kötöttségek nélkül, szabadon lehessen csevegni másokkal. Ez valóban jó móka lehet, de azért vannak olyan mélyebb rétegei is a társadalomnak, ahol a "dugnálak", "fordulj fel" és hasonlóan színvonalas hozzászólásokkal lesz tele az üzenetlista. Persze a fejlesztő az ilyeneken keres a legjobban.

A névtelenség sajnos csak akkor garantált, ha elég sok ismerősünk használja a Backchatet, hiszen amíg csak néhányan csatlakoztak, viszonylag könnyű beazonosítani a másikat. A tinik körében ez könnyen megoldható: valaki letölti, másnap már a fél osztály ezt használja, következő héten a fél iskola ezen üzenget. Amíg rá nem jönnek, hogy a szemtől szembe átadott üzenetnek mennyivel nagyobb hatása van. 

Rovatok