Index Vakbarát Hírportál

Ninják és guruk lepik el a webet

2014. január 23., csütörtök 09:32

Kezdenek elfogyni a hagyományos .com címek, amit többek közt arról lehet észrevenni, hogy a frissen bejegyzett másodszintű nevek átlagos hosszúsága 4-5 betűről 14-re nőtt. Február 4-én azonban új korszak kezdődik az interneten: nagyjából ezer új felsőszintű domén (TLD) válik elérhetővé. Egyik kedvencünk ezek közül a .ninja, és kíváncsian várjuk, hogy vajon milyen tartalom lesz majd a ninja.ninja címen, és hogy a Cink.hu-t működtető Gawker levédi-e kinja.ninja nevet.

A domének bevezetését az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) felügyeli, és egészen 2013-ig csak huszonkét felsőszintű végződés volt elérhető. Ezek közül a .com, .org és persze a .hu lehet a legismerősebb, de már találkozhattunk .biz és .info címekkel, illetve a mobilra optimalizált oldalaknak fenntartott .mobi és a pornónak adott .xxx végződésű portálokkal is.

Eddig az alternatív végződések nem generáltak nagy érdeklődést, így jó kérdés, hogy mi értelme van még ezret bevezetni. Az áttörést az hozhatja, hogy lesz több tucat nem latin végződés, többek közt a kínai, arab és cirill ábécé betűivel, amelyek több milliárd felhasználót érdekelhetnek. 

A címek kiosztásának jogát regisztrátor cégek veszik meg, akiknek érdemes lesz mindent megtenniük, hogy vonzóvá tegyék az új TLD-ket. Egyes számítások szerint összesen egymillió dollárból lehet elindítani egy regisztrációs szolgáltatást, amiben benne van az ICANN-nak fizetendő 185 000 dolláros jelentkezési díj, a jogászok fizetése és különféle adminisztrációs költségek.

Mindegyik TLD tulajdonosa másképp próbál bevételt generálni: a .xyz jegyzésére jogosult cég évi 10 dolláros díjával a legolcsóbb szeretne lenni, a 40 dolláros .guru a közepesen drága címek közé tartozik, míg a .luxury az évente 800 dolláros költségével jelzi azt, hogy aki ilyen címmel rendelkezik, annak bőven van fölösleges dolgokra elszórható pénze.

Rovatok