Index Vakbarát Hírportál

Kiszállhat a Google a robotversenyből

2014. január 25., szombat 17:00

Azt pletykálják, hogy a Google ki akar szállni a Pentagon által támogatott DARPA Robotics Challenge (DRC) nevű versenyből. A webkereső vállalat korábban jelezte, hogy nem érdeklődik a hadsereg pénzügyi forrásai iránt.

Hogyan kerülhetett a Google az amerikai hadsereg látóterébe? Elsősorban a Boston Dynamics felvásárlásával, a menő két- és négylábú robotokat kifejlesztő cég ugyanis a Pentagon támogatását élvezte. Erre azonnal ráugrott a nemzetközi sajtó, és a Google új hadiipari kapcsolatairól kezdtek cikkezni, ami rossz fényt vet a webkeresési bizniszben nyomuló cégre.

A Google a DRC-be egy másik felvásárlással, a tokiói SCHAFT révén szerzett belépőjegyet. Világszerte több csapat, köztük a SCHAFT is olyan humanoid robotok kifejlesztését tűzte ki célul, amely helytállna egy katasztrófavédelmi szituációban, azaz képes terepen haladni, autót irányítani és szerszámokat használni. A Boston Dynamics is sok szálon kötődik a versenyhez, több csapat az általa kifejlesztett humanoid Atlas robotra építi fejlesztéseit.

A SCHAFT és az S-One nevű humanoidja ráadásul elsőként végzett a múlt hónapban megrendezett versenyen, amivel további egymillió dolláros támogatást szerezhet a DARPA-tól, és egyértelműen esélyes a 2 millió dolláros fődíj elnyerésére.

Ha a Google valóban kiszáll, akkor végre megszakíthatja a kapcsolatot a hadsereggel, aminek pénzügyi támogatására momentán nincs rászorulva. Ez utóbbit támasztja alá az iRobot esete is: a cég ötezer robotot szállított le az amerikai hadseregnek, de eladott körülbelül 8 millió háztartási robotot is, és 2012-ben ezekből az autonóm porszívókból és fűnyírókból származott a cég bevételének 82 százaléka. Bár egységre vetítve nagyobb nyereséget garantál a hadiipar, a lakossági felhasználók piaca összességében több pénzt hoz, mert sokkal nagyobb méretű.

A Google nem fogja felmondani a Boston Dynamics meglévő szerződéseit, folytatja az Atlas fejlesztését és leszállítja a megrendelt gépeket a DRC résztvevőinek, tehát továbbra is érezhető lesz a jelenléte. Az viszont elképzelhető, hogy a SCHAFT csapatával olyan komoly tervei vannak, hogy az ott dolgozó mérnökök hamar elfeledkeznek a versenyen az elmulasztott győzelemről.

Rovatok