Index Vakbarát Hírportál

A Samsung megunta a jogvitákat

2014. január 27., hétfő 11:20

A Samsung dél-koreai technológiai vállalat próbálja rendezni szabadalmi jogvitáit. A cég külön megállapodásokat írt alá a svéd Ericsson és az amerikai Google vállalattal, de még mindig perben áll az amerikai Apple céggel – írja az MTI.

A svéd Ericsson telefongyártó hétfőn bejelentette, hogy egyezséget kötött a Samsunggal, és több vitát is lezártak egymás közt. A svéd vállalat szerint az üzlet pénzügyi részletei titkosak ugyan, de azt lehet tudni, hogy a Samsung nemcsak most, hanem a következő években is szabadalmi díjakat fog fizetni az Ericssonnak. Az egyezség a GSM, az UMTS és az LTE szabványokat használó hálózatokra vonatkozik.

Kölcsönösen felhasználják

Az Ericssonnal kötött megállapodással párhuzamosan a Samsung megerősítette együttműködési partnerségét a Google-lal. A két vállalat nem állt perben egymással, és most annak az esélye is csökkent, hogy a jövőben összekülönbözzenek. Az amerikai és a dél-koreai cég megegyezett, hogy kölcsönösen felhasználhatóvá teszik egymás számára mostani és a következő 10 évben elfogadott szabadalmaikat.

Sem a Google, sem a Samsung nem árulta el, hogy pontosan melyik meglévő és jövőbeli szabadalmakra vonatkozik a mostani bejelentés. Biztosan benne van azonban az okostelefonokat működtető Android operációs rendszer, amely a Google tulajdona, és amelyet a Samsung előszeretettel használ saját okostelefonjain.

Míg az Ericssonnal és a Google-lal jól mennek a Samsung dolgai, még mindig bíróságon perli a céget az Apple. Az Apple szerint a dél-koreai vállalat lemásolta az Apple iPhone okostelefonjainak és iPad táblagépeinek kialakítását és egyes hangulati elemeit. Egy amerikai bíróság előző évben 1 milliárd dolláros bírság megfizetésére kötelezte a Samsungot, de a cég fellebbezett, és az ügy még folyamatban van.

A mobiltelefonok, az okostelefonok és a táblagépek gyártói között gyakoriak a szabadalmi jogviták. A cégek sokszor azzal vádolják egymást, hogy ellopják egymás szellemi termékeit, vagy, ennek ellenpontjaként, hogy jelentéktelen változtatásokra hivatkozva monopolizálni akarják a piac egy részét.

Rovatok