Index Vakbarát Hírportál

Harminc éve mutatták be az első Macintosht

2014. január 27., hétfő 01:13

Csak analóg felvételek készültek arról az 1984. január 30-i eseményről, ahol az Apple vezére és társalapítója, Steve Jobs bemutatta az első Macintosht a Boston Computer Society (BCS) tagjainak. Ezeket a videókat sikerült megszereznie és a BCS segítségével digitalizálnia Harry McCrackennek, a TIME magazin szerzőjének, akinek köszönhetően a másfél órás videót mostantól bárki megnézheti ezen a linken.

A Mac-et egyébként ekkor már meglebegtették a nagyközönség előtt, az első hivatalos reklámját ugyanis már két nappal a hivatalos bemutató előtt, az 1984-es Super Bowl döntőjében levetítették.

1984-es Apple reklám

A most nyilvánosságra került videón Jobs tulajdonképpen a leendő vevőköréhez beszélt, mivel az eseményre gyakorlatilag bárki bejuthatott (elvileg a BCS havi gyűlése volt, de nem kértek tagsági igazolást).

Ez alkalommal egyébként Jobs másodszor tartotta meg a Macről szóló előadását, hat nappal korábban egy cupertinói egyetemi kampuszon is beszélt már az általa „őrülten jónak” tartott gépről, de ekkor csak a részvényesek körében, ezért ott keményebb, pénzügyi vonatkozású kérdésekre is válaszolnia kellett (ennek az eseménynek a felvételei már régóta nyilvánosak, például itt lehet őket megnézni). Habár a cupertinói beszéd lett az igazi tech-legenda, Jobs Bostonban már egy polírozottabb verziót adott elő, amit most először lehet újra végignézni.

Rovatok