Index Vakbarát Hírportál

Kilenc részre szakad a csodalőszer

2014. január 28., kedd 10:25

Az utolsó lőszer, amire szüksége lesz – így reklámozza legújabb termékét a G2 Research nevű amerikai gyártó. A 9 milliméteres lőszer különlegessége, hogy a lövedék valójában nyolc, a becsapódáskor szétszakadó tüskéből áll össze. A gyártó szerint a trokár nevű orvosi műszer adta az ötletet. Ez egy olyan szerkezet, ami a hasüregi műtéthez szükséges optikát és segédeszközöket segít a hasüregbe juttatni úgy, hogy lukat vág a hasfalon, majd az üregbe érve visszahúzódik. Érdekes párhuzam, hogy a trokár használata súlyos, ritkán akár halálos szövődményeket is okozhat.

A R.I.P. fantázianevű lőszer működésének lényege, hogy a több darabra szakadó lőszer komolyabb sérülést okoz, a hátránya viszont, hogy a leszakadó részek után a lőszer magja túl sokat veszt a tömegéből ahhoz, hogy az önvédelemhez legfontosabb dolgot, a stophatást kifejtse. A stophatás a lőszereknek az a tulajdonsága, amennyire a saját mozgási energiájukat át tudják adni (ideális esetben) a támadó testének azzal, hogy becsapódás után felgombásodnak, vagyis megnő a felületük.  Erre a célra hollow point, vagyis üreges lőszert szoktak használni. Fontos adalék, hogy egy becsapódáskor szétlapuló lövedék jó eséllyel bent is marad abban, akit eltalál, ezért az önvédelmi helyzetek mellett a rendvédelmi szervek is ilyet használnak, hogy lehetőség szerint egy lövéssel csak egy embert találjanak el, azt ne, aki mögötte áll.

A kritikusok szerint tehát a R.I.P. jól néz ki, ballisztikus gélbe, lufiba és tökbe lőve látványos az eredmény, azonban a gyakorlatban könnyen lehet, hogy nem olyan hatékony, mint egy hagyományos, 9 milliméteres üreges lőszer, ami akár 13 milliméteresre is szétlapul úgy, hogy közben nem veszít a tömegéből.

G2R RIP 2014

Az amerikai fegyveres fórumokon közben arról is folyik a vita, mennyire legális az ilyen lőszer használata (New Jersey államban például semennyire). Többen, köztük hivatásos rendőrök is azt mondják, hogy egy jó ügyész darabokra szedi azt, aki bár jogos védelmi helyzetben használta a fegyverét, olyan lőszert töltött bele, amit R.I.P.-nek, vagyis Rest In Peace-nek (Nyugodjék békében) hívnak. Szerintük ez azt sugallja, hogy a fegyver használója nemcsak a támadást akarta elhárítani, de eleve úgy készült, hogy a lehető leghalálosabb sérülést okozza.

Cliff Brown, a G2 Research elnöke szerint a lőszer csak a vásárlói igényeknek akar megfelelni. „Elsősorban a betörők ellen kerestünk hatásos megoldást, miután hallottuk a történetet a nőről, akinek ötször vagy hatszor is meg kellett lőnie a betörőt. Hatékony lőszert akartunk, ami egy lövésből megállítja az embert.”

Ugyanakkor arra is odafigyeltek, hogy a lőszer például rendőrök ellen ne legyen hatékonyabb. A R.I.P. a mérések szerint nem viszi át az amerikai rendőrök által használt golyóálló mellényt. Legalábbis az első, 9 milliméteres változat nem, de a tervek szerint a lőszert az összes, Amerikában népszerű kaliberben piacra dobják majd, még sörétes puskából kilőhető formában is.

Rovatok