Index Vakbarát Hírportál

Az okosőrület új okossága: okosablak

2014. január 29., szerda 13:22

A nagy ablakok sok fényt engednek a lakásba, viszont elég hőt is ahhoz, hogy több fokkal emeljék a hőmérsékletet, ami pedig a hűtési költségeket növeli. A maguktól elszíneződő, sötétedő, parancsra opálossá váló üvegű ablakok megoldják a problémát, viszont nagyon drágák, és külön beszerelést igényelnek.

Egy kaliforniai startup, a SONTE új megközelítéssel megfizethető árú megoldást fejlesztett. Az általuk kifejlesztett vékony fóliát rárakhatjuk bármilyen ablakra, üvegfelületre. A hártya úgy működik, mint egy nagyon vékony lcd tévé: műanyagrétegek között vezetőképes folyadékkristály van. A vevők kivághatják a megfelelő méretet, amit ragasztó tart a helyén.

A készlethez jár egy kütyü, amivel a fóliák sarkuknál kapcsolódhatnak a wifi-képes elektromos transzformátorhoz. A szerkezet egyszerű kapcsolóval és okostelefonos alkalmazással is vezérelhető: az ablak lehet áttetsző vagy opálos lehet egyetlen kattintással.

A SONTE tervei szerint később majd radiófrekvencián is vezérelhető lesz az ablak, és együttműködik a legnépszerűbb otthoni automatizációs platformokkal. A projekt még tavaly nyáron indult a Kickstarteren, mostantól pedig fogadják az előrendeléseket is.

SONTE Film - okosablak otthonra és az irodába

Rovatok