Index Vakbarát Hírportál

Diktátoroknak építik a világ legmagasabb zászlórúdjait

2014. január 29., szerda 19:30

A világ legmagasabb zászlórúdja Tadzsikisztánban található, 164 méter magas. Korábban 161 méterrel Azerbajdzsán volt a rekorder, előtte Türkmenisztán 132 méterrel. A versengést egy nemzetközi szervezet munkatársa a világ leglátványosabb péniszméret-versenyének nevezte, de a három zászlórúd azért is érdekes, mert mindet ugyanaz a cég, a Trident Support Corporation építette.

Marc Summers és David Chambers munkája meglehetősen különleges: Közép-Ázsia és a Közel-Kelet önkényuralmi rendszereinek készítenek gigazászlórudakat – írja róluk a vice.com, ami interjút közölt az amerikai cég tulajdonosaival.

Még nem volt piac

A két vállalkozó hadi logisztikával indult eredetileg, és maguk sem hitték volna, hogy valaha a zászlórúd-állítás lesz a fejőstehenük. Abu Dzabi egy befolyásos vezetőjének építették az elsőt, akinek Mexikóban tetszett meg egy nagyobb darab. Azonnal a világ legmagasabb zászlórúdját akarta felhúzatni.

Szeptember 11 után döntöttek úgy, hogy csak zászlórudakkal fognak foglalkozni. „Nem piaci rést töltöttünk be, mert még nem is volt piac, mi teremtettük meg a saját keresletünket″ – mondta Chambers. Bár azóta más cégek is próbálkoznak, a vállalat ma a 100 méter feletti zászlórudak piacán többet épít, mint minden versenytársuk összesen.

Furcsaságokkal rendszeresen találkoznak: Ammanban például  több méter magasra kellett állítani az ország legmagasabb daruját, hogy fel tudják húzni a zászlórudat, és a legvégén döbbentek rá, hogy pár centi még így is hiányzott a befejezéshez. Bakuban, amit a világ egyik legszelesebb városának tartanak, hónapokig húzódott a munka az erős szél miatt.

De miért őrülnek meg az emberek a legmagasabb zászlórúdért?

Rengeteg hazafias érzelmű ember él errefelé. Régen azt hittem, az amerikaiak patrióták, de amikor a legnagyobbról és legmagasabbról van szó, az itt élő emberek természetes büszkesége páratlan. Ez nem hiúság, az emberek egyszerűen büszkék arra, amit elértek. Negyven éve semmilyük sem volt, ma ezek az országok világszínvonalúan fel vannak építve, és özönlenek a látogatók. Erre büszkék, ebből ered a nemzeti büszkeség.

– magyarázták a vállalkozók. Nyugati szervezetek is megkeresték őket, de ott az építési törvények és a finanszírozás is kemény diónak bizonyult egyelőre, ezért nem valósultak meg a tervek.

A cég most is több vasat tart a tűzben, de nem mondtak konkrétumokat a következő projektről, azt leszámítva, hogy 180 méternél magasabbra tervezik. A vállalkozók nem tartják problémának, hogy az általuk felállított rekordok kioltják egymást: „Sosem történt még meg, hogy egyszerre írunk alá két országgal, de tény, hogy nehéz helyzet: az első partnernek járna a jutalom, de mégis a második az, aki a későbbi rekordot kapja.″

Rovatok