Index Vakbarát Hírportál

A Yahoo-t támadják a hekkerek

2014. január 31., péntek 09:21

Egyelőre nincs sok részlet, de a Yahoo, vagyis a Gmail után a világ legtöbb felhasználóval rendelkező emailszolgáltatója bejelentette, hogy valakik „összehangolt erőfeszítéseket tettek azért, hogy megszerezzék a Yahoo Mail felhasználóinak adatait”.

A Yahoo nem közölte, hogy a 270-280 millió felhasználói fiók közül hány esett áldozatul a támadásnak, egyes szakértők szerint azért nem, mert egyelőre még a cégnél sem tudják pontosan. Az, hogy egyáltalán közzétették az információt arra utal, hogy nem úszta meg mindenki.

Az első adatok alapján lehetséges, hogy nem a Yahoo Mailt támadták meg közvetlenül, hanem egy harmadik fél adatbázisát felhasználva próbálkoznak a hekkerek. Ez nagyjából azt jelenti, hogy a támadók valahonnan szereztek egy olyan adatcsomagot, amiben voltak Yahoo Mailes felhasználónevek és jelszavak, és most ezeket használva próbálkoznak belépni. A Yahoo első lépésben lenullázta az érintett felhasználók jelszavait és arra kéri őket, hogy miután sms-ben azonosították kilétüket, adjanak meg egy új kódsort a belépéshez.

A cég a közleményben természetesen sajnálatát fejezi ki a történtek miatt és bejelentette, hogy a hatóságokkal együttműködve akarnak a dolog végére járni. A felhasználóknak most is az általános biztonsági szabályok betartását ajánlják: megfelelően biztonságos, vagyis speciális karakterekkel megtámogatott és lehetőleg hosszú jelszót válasszunk, rendszeres időközönként változtassuk meg őket, és ne használjuk ugyanazt a jelszót több helyen.

Rovatok