Index Vakbarát Hírportál

Ennél menőbb búvárruha még nem volt

2014. január 31., péntek 17:17

A Nuytco speciális búvárruhája, az Exosuit hatszázezer dollárba kerül, de a viselője cserébe egyszerre válhat űrhajóssá, Vasemberré és Nemo kapitánnyá.

A tenger alatt a külső nyomás sokkal nagyobb, mint a felszínen, és a nyomáskülönbség akár meg is ölhet egy búvárt; a szervezetet fokozatosan kell hozzászoktatni a megváltozott feltételekhez. Ha egy búvár nyolc órát tölt a víz alatt 300 méter mélységben, utána legalább tíz napot kell nyomáskiegyenlítő kamrában töltenie.

A hajótöréseknél és a vezetékek felülvizsgálatánál ezért sokszor inkább távvezérlésű tengeralattjárókat vagy robotokat használnak. Az Exosuit különlegessége, hogy a viselőjére még a tengerfenéken is csak a felszíni atmoszféranyomás nehezedik; a ruha maga a nyomáskiegyenlítő kamra, csak éppen viselhető formában.

A búvárruhát már tesztelték a New York-i csatornarendszerben, és rövidesen a dubaji olajkútszivárgásokat is vizsgálni fogják a segítségükkel.

Mi ebben a különleges?

  1. A sisak felépítése miatt a búvár szabadon beláthatja a teljes környezetét.
  2. Két párhuzamos rendszer gondoskodik az oxigénellátásról. Az ötven órára elegendő levegőt folyamatosan szén-dioxid szűrőkön áramoltatják át. 
  3. Az Exosuit lábrészébe 4, egyenként 1,6 lóerős motort építettek, így a búvár motorcsónakként haladhat. Ha a küldetéshez szükséges, a motorok száma 8-ra bővíthető.
  4. A búvárruha üvegszálas kábelen tartja a kapcsolatot a külvilággal, hogy akkor is irányítani lehessen, ha a búvár esetleg elájulna.
  5. Mindenféle szúró- vágó- és kaparóeszközt lehet rá csatlakoztatni, hogy minden helyzetből kivágja magát. Szó szerint, még fűrészgépet is építettek bele.
  6. Bár a felépítése olyan, mint egy tanké, az Exosuit elemei tizennyolc hajlékony ízülettel csatlakoznak egymáshoz, így a búvár viszonylag szabadon mozoghat.

Rovatok