Index Vakbarát Hírportál

Megvan a Microsoft új vezére

2014. február 4., kedd 15:42

A Microsoft kedden bejelentette, hogy az igazgatótanács Satya Nadellát jelölte ki a vezérigazgatói posztra. A szakember azonnal átveszi a leköszönő Steve Ballmer feladatait. Nadella korábban alelnök volt a szoftvercégnél, a felhőszolgáltatásokért és nagyvállalati rendszerekért felelős részleget vezette.

Bill Gates, a Microsoft alapítója azt írta a cég hivatalos közléményében, hogy Nadella nagyon kemény mérnöki tudással és üzleti szemlélettel rendelkezik, vezetőként is bizonyított már a cégnél, és jól tud csapatot építeni. Gates szerint a Microsoftnak pont ilyen emberre van szüksége, mint amilyen Nadella, akinek jó meglátásai vannak a technológiai trendekről.

Az indiai születésű Nadella 1992-ben lépett be a Microsofthoz, vezetői poszton volt már a felhőszolgáltatások, a szerverszoftverek, az internetes keresés és az üzleti alkalmazások területén is. A szerverüzletág élén 2011-es kinevezése után 16,6 milliárdról 20,3 milliárdra tornászta fel a részleg értékét.

Kinevezését követően a 46 éves Nadella levelet írt a vállalat munkatársainak, amelyben részletesen kifejtette, hogy miért dolgozik a Microsoftnál, milyen projekteken dolgozott az elmúlt 22 évben. „Sok sikertörténetet láttunk, de még többre éhezünk. Az a feladatunk, hogy a Microsoft a mobilok és felhőszolgáltatások korszakában is prosperáló cég legyen” - írta.

A leköszönő vezérigazgató, Steve Ballmer tulajdonában van a cég részvényeinek 4 százaléka. Az alapító Bill Gates is lemond elnöki pozíciójáról, és ezentúl csak technológiai tanácsadóként segíti a cég működését. Így Nadella szabadabban tud majd döntéseket hozni, akár olyanokat is, amelyek szembennek a korábbi vezetők által kijelölt iránnyal.

Rovatok