Index Vakbarát Hírportál

A Stuxnetnél durvább kiberfegyvert találtak

2014. február 5., szerda 10:17

A vírusellenes specialista Kasperky Lab bejelentette, hogy újabb, kifinomult kártevőt találtak: azt állítják, a Masknak elnevezett program a legfejlettebb kiberfegyver, amivel valaha találkoztak. Az Index információi szerint a program eddig főleg spanyol célpontokat támadott, magyar áldozatról egyelőre nem tudni.

„Az elmúlt hónapokban elemeztünk egy másik kifinomult kiberkémkedési akciót, amely legalább 2007 óta 27 országban fertőzött meg célpontokat” – írja a kiberbiztonsági cég saját blogján. A malware több biztonsági rést is kihasznál, bootkit (az induláskor a rendszerbe betöltődő és elrejtőző rosszindulatú program) és rootkit (a rendszer mélyén elrejtőző kód) is van benne, ráadásul Mac OS-en és Linuxon is fertőz. Emellett a kártékony programot külön felkészítették a Kaspersky biztonsági szoftverei ellen.

A kutatók szerint a malware kombinált funkciói alapján kifinomultabb, mint az iráni atomprogramot szabotáló Stuxnet, és a szintén információszerzésre gyártott Duqu. A cég egyelőre nem árul el többet a kártevőről, a részleteket a hétvégén a Security Analyst Summit 2014 (SAS) nevű szakmai konferencián árulják el.

Az elmúlt években a világ kiberbiztonsági cégei a magyar Crysys Labbel karöltve több, kormányzatokat és más fontos célpontokat támadó kiberfegyvert azonosítottak: a felfedezések az iráni atomprogramot hátráltató, valószínűleg izraeli–amerikai együttműködésből született Stuxnettel kezdődtek. Ezek után a kutatók több, talán külön szerzőktől származó, de sokszor hasonló kódú kifinomult kiberfegyvert azonosítottak: ilyen a Flame (Duqu), a Gauss, a Miniduke, a Teamspy. Ezek közül több magyarországi célpontokat is támadott.

Rovatok