Index Vakbarát Hírportál

Szabadul a pécés üzletágától a Sony

2014. február 5., szerda 10:22

A Sony eladná a pc-üzletágát, a Nikkei értesülései szerint már meg is kezdte a tárgyalásokat erről egy befektetési céggel, a Japan Industrial Partnersszel. Az ügylet lényege az lenne, hogy jobban tudnak koncentrálni az okostelefonokra. A tervek szerint a japán cég a teljes üzletágat eladná, nem is olyan drágán. A becslések szerint az egész 40-50 milliárd jent, vagyis 391-489 millió dollár közötti összeget érhet.

Az új tulajdonos továbbra is árusítana pc-ket Vaio márkanév alatt és a gépek szervizelését is megoldaná. A Sony csak kis tulajdonrészt tartanak meg. Az eladások folytatódnának azokban az országokban, ahol a Vaio név már ismert és elismert márka, de számos országból visszavonulnának.

A Sony pc-üzletágában nagyjából ezren dolgoznak. Többségüket átvenné az új cég, a vezetőket is beleértve. Néhányukat átmozgatnák a Sony többi részlegébe. A két fél arról is tárgyal, hogy a részleg székhelye Naganóban maradjon.

A Sony 1996-ban mutatta be a Vaio márkát, ezzel lépett be a pc-piacra. Legsikeresebb évükben 8,7 millió pc-t sikerült eladniuk, de ez folyamatosan csökken, az idei évre például csak 5,8 milliós számot becsülnek. Ezzel a Sony a kilencedik helyen áll az eladási rangsorban 1,9 százalékos részesedéssel.

Rovatok