Index Vakbarát Hírportál

A Sony kirúg 5000 embert

2014. február 6., csütörtök 13:02

A Sony módosította az üzleti évre vonatkozó elvárásait; most úgy látják, a cég nettó vesztesége 110 milliárd jen, vagyis bő egymilliárd dollár, azaz nagyjából 246 milliárd forint lesz. Ez már zsinórban a második negyedév, amikor a Sony kénytelen felülírni a korábbi terveit: októberben még csak 30 milliárd jen veszteséggel számoltak, de 50 milliárd lett belőle. A cég bevétele a harmadik negyedévben 90 milliárd jen volt, a profitja 27 milliárd.

A Sony azt mondja, a veszteség nem lesz tartós, a mostani esetet is csak a cég átszervezése okozza. A közelmúltban különválasztották a tévés üzletágat, és a számítógépek gyártását végző VAIO PC-t is eladták. A tévégyártást ezentúl egy leányvállalatra bízzák, a Sony a csúcsmodellekre és a 4K tévékre fog koncentrálni.

Ennek ellenére azt is bejelentették, hogy még a következő pénzügyi év vége előtt ötezer munkatársuktól fognak megválni; ennyi embert érint összesen a tévés és számítógépes részlegek átszervezése.

A Sonynál a játékdivízió a legsikeresebb, a Playstation üzletág 64,6 százalékot nőtt a Playstation 4 megjelenése óta – ebben némi szerepe a gyengülő jennek is volt. A Sony mobilkommunikációs részlege 44,8 százalékot nőtt, ami a kiugró telefoneladásoknak köszönhető. A tévék és más szórakoztató eszközök eladása 24,8 százalékkal több bevételt hozott.

Rovatok