Index Vakbarát Hírportál

Kamu a valós idejű BKV-térkép

2014. február 6., csütörtök 14:11

Az utcakereső.hu egyik oldalán úgy tűnik, mintha térképen, valós időben lehetne követni a a BKV járműveinek mozgását: a jelölések alapján a buszok, a trolik, a villamosok és a metrók, sőt a 60-as jelzésű fogaskerekű is ott van a térképen.

A weblap azonban csalóka, valójában nincs köze a nemrég felszerelt FUTÁR-rendszerhez (amely nemcsak a kijelzőkből, hanem a járművekre szerelt nyomkövetőkből is áll): az oldalon nem valós idejű mozgás látható, hanem a bárki által elérhető menetrendekből számolt szimuláció. magyarán a térképen nem ott vannak a járművek, ahol a valóságban is, hanem ahol a valóságban lenniük kellene. A menetrendi adatokat bárki használhatja, ezeket kéri le például a Google útvonaltervezője is. Így nem kellett semmi különleges ahhoz, hogy valaki elkészítse az alkalmazást.

"Társaságunkat sem a honlap készítői, sem pedig a sajtóorgánumok nem keresték meg, ezért történhetett, hogy az interneten futótűzként terjedt el a hamis hír. Fontos tudni, hogy a honlapunkon található menetrendekben feltüntetett indulási időpontok tájékoztató jellegűek. A városi közlekedés sajátosságai miatt előfordulhatnak a menetrendtől eltérések." - szól a hivatalos cáfolat.

Tényleg jön, mobilra is

A BKK közleménye szerint nemsokára az utasok is rákapcsolódhatnak majd a FUTÁR rendszerére, és valós ideben követhetik a járatokat. Az új útvonaltervezőt hamarosan beépítik a BKK honlapjára is, amellyel „platform- és böngészőfüggetlen felületen lehet majd úgynevezett ajtótól ajtóig utazást tervezni”, és alkalmas lesz akadálymentes útvonal tervezésére is. A rendszert egyelőre tesztelik. Mobilra optimalizált változat is készül, ami kihasználja majd az okostelefonok helymeghatározó képességét: az alkalmazás megjeleníti majd a statikus hálózattérképeket, és a járművek valós idejű helyzetét is.

Rovatok