Index Vakbarát Hírportál

Vasember-páncélt tervez a hadsereg

2014. február 13., csütörtök 15:07

Az amerikai különleges erők parancsnoksága (U. S. Special Operations Command) szerint nyárra készül el az új testpáncéljuk prototípusa. A páncél különlegessége, hogy leginkább a Vasember-filmekből ismerős sci-fi védőruhára emlékeztet.

Az új felszereléshez egy elektromos meghajtású külső váz, az egész testet védő páncélzat, illetve a környezeti tényezőket vizsgáló rendszer tartozik.

William McRaven admirális szerint három testpáncélt is tesztelnek; ezeket Tactical Assault Light Operator Suitnak, röviden TALOS-nak hívják, de egymás között csak Vasember-ruhaként emlegetik. A páncélzatokat idén júniusra szállíthatják le, és ha a tesztek sikeresnek bizonyulnak, 2018 augusztusában rendszeresítik őket.

A páncél, ha megfelelő minőségű, forradalmi fejlődést hoz majd, mind a túlélési esélyek, mind a különleges osztagoknak nyújtott szolgáltatások terén – mondta McRaven admirális.

A legjobb szakemberek dolgoznak rajta

 A Vasember-ruha alapötlete néhány évvel ezelőtt született meg, amikor a különleges erők egyik tagját agyonlőtték egy rajtaütés során. Egy fiatal tiszt ekkor megkérdezte McRaventől: mi értelme éveken át harcolni, ha nem tudják megvédeni a katonákat a bevetések során? McRaven úgy látja, a megfelelő technológiával tudnak javítani ezen a helyzeten.

Márpedig a csúcstechnológiában nem fognak szűkölködni. A projekten 56 cég, 16 kormányhivatal, 13 egyetem és 10 nemzetközi laboratórium dolgozik, és már a projekt kezdeti stádiumában is szép eredményeket értek el.

Rovatok