Index Vakbarát Hírportál

Már nem a Veyron a leggyorsabb Bugatti

2014. február 14., péntek 16:45

A Veyron-tulajdonosok többé nem mondhatják, hogy övék leggyorsabb Bugatti: márciusban repülni fog egy Bugatti 100P, pontosabban annak hű replikája. A Le Reve Blue (A kék álom) nevű gépet 1937-ben tervezték, de a megépült prototípus nem repülhetett, mert a második világháború közbeszólt: a gépet 1940-ben el kellett rejteni a német hadsereg elől.

Fanatikus repülőrajongók – Scott Wilson, John Lawson és Simon Birney – eredeti tervek alapján 2009-ben kezdtek legyártani egy replikát, ami a kaliforniai Oxnardban található Mullin Automotive Museumban fog bemutatkozni, a március 20-án nyíló tárlaton, aminek címe – nahát! – A Bugatti művészete. A tervezők az eredeti dokumentumokat használták, figyelembe véve a szabadalmakat, az aerodinamikai tervezést és az eredeti méreteket.

A Bugatti 100P korát meghazudtolóan fejlett darab, a tesztrepülésen elérték vele az 500 mérföldes óránkénti sebességet – ez 800 kilométer óránként. Ebben nagy segítséget nyújt a két, egyenként 450 lóerős motor, de az már a tervezők zsenijét dicséri, hogy akkoriban mások csak kétszer ilyen erős motorokkal értek el hasonló sebességet.

Rovatok