Index Vakbarát Hírportál

Megtámadták a haditengerészet gépeit

2014. február 18., kedd 11:43

Hónapokon át iráni hekkerek garázdálkodhattak az Egyesült Államok haditengerészetének számítógépein. Bár a megtámadott számítógépes hálózaton egyáltalán nem tároltak titkos adatokat, az eset aggodalmat szült az amerikai törvényhozók köreiben.

A Wall Street Journal most is szolgálatban lévő és korábbi hivatalnokok információira hivatkozva közölt cikket a Navy Marine Corps Internet hálózat ellen indított kibertámadásról. Ez a rendszer tárolja a haditengerészet nyilvános weboldalait, online videóit, valamint online kommunikációs szolgáltatásokat nyújt a szervezetnek.

Az üzleti napilap szerint a hekkerek tavaly novemberig, összesen négy hónapon át ki-be járkáltak a hálózaton. Egy magasabb beosztású hivatalnok szerint komoly az ügy, és a támadás rámutatott a rendszer gyenge pontjaira. Az irániak le tudtak hallgatni beszélgetéseket, de állítólag adatokat és emaileket nem tudtak ellopni. Arra sem találtak bizonyítékot, hogy a támadók hozzáfértek volna bizalmas adatokhoz. Az amerikai védelmi szakértőket meglepte az iráni támadók felkészültsége, a támadás elhárítása négy hónapba telt.

További érdekesség a támadással kapcsolatban, hogy a támadásra adott katonai választ Mike Rogers felügyelte, akit Barack Obama amerikai elnök az amerikai nemzetbiztonság, a National Security Agency (NSA) élére akar kinevezni. Ez az ügy azonban aligha fogja megakadályozni, hogy Rogers átvegye a hírhedt szervezet vezetését.

Rovatok