Index Vakbarát Hírportál

Leleplezték Szarvast

2014. február 19., szerda 20:13

Tudományos igényű bizonyítással állt elő egy blogger, amely alapjaiban rengetheti meg a tavaly április óta az Indexre is publikáló Szarvas nimbuszát.

A Hacker Factor blog szerzője azt figyelte meg, hogy Vlagyimir Putyin évek óta ugyanabban a pár ruhadarabban jelenik meg. A szemfüles blogger arra keresi a választ, hogy Putyin ezzel Kim Dzsongilhez hasonlóan arra játszik-e, hogy a hírszerzés számára megkönnyítse, hogy régebbi fotókat új képként közöljenek róla.

A blogger ugyanakkor nem csak ezt szúrta ki:

néhány napja egy érdekes fotóra lettem figyelmes a FotoForensics-en. Putyint (jobbra) és Orbán Viktort (Magyarország miniszterelnöke, balra) ábrázolja, miközben kettőjük között valaki papírokat ír alá. A kandalló feletti képkeret bizonytalanított el: úgy tűnik, mintha egy tükör lenne, de nem tükröződik benne semmi.

– írja.

A blogger egy egyszerű algoritmus lefuttatásával ráadásul pillanatok alatt le is rántotta a leplet a csalóról. Szarvas képén ez alapján egyértelműen látszik, hogy Áder alakja, illetve a képkeret minősége eltér a kép többi részétől, tehát módosítva lett.

Az Index felszólította a szerzőt, hogy tisztázza a vádakat. Amíg ez nem történik meg, az Index ezúton is elhatárolódik a köpönyegforgató Szarvastól.

Rovatok