Index Vakbarát Hírportál

Hekkerek szedhetik le az F-35-öst az égről

2014. február 20., csütörtök 09:33

Nagy csapás érte az Egyesült Államok hadseregének F-35-ös vadászgépét, de ezúttal nem a felépítésével van gond, és nem is a hasznossága kérdőjeleződött meg. Az a gond, hogy hekkerek is meg tudják támadni.

Az F-35 pilóták sisakjában egy kiterjesztett valóságot alkalmazó kijelző található, amely a gép testén elhelyezett 6 darab kamera képét tudja a megjeleníteni. Ennek nem az a célja, hogy a katonák harc közben is szelfiket tudjanak készíteni magukról, hanem ennek segítségével tudják kívülről látni a gép környezetét.

A sisakot és a kamerákat összekötő rendszer neve ALIS, és nagyjából úgy néz ki, mint egy laptop. A pilóta maga viszi fel a gépre, behelyezi az ülése mellett egy nyílásba, és máris fel van töltve a gépre a következő küldetés minden fontos paramétere. Csakhogy a számítási feladatok nagy részét nem ez a szerkezet végzi el, hanem egy szerver, ami nagyjából akkora, mint egy teherszállító konténer.

Szakértők szerint az ALIS-nak túl nagy hatalma van a gép fölött, és ha valakinek sikerül behatolni a rendszerbe, vagy megzavarni a gép és a szerver közti kommunikációt, egyetlen rakéta kilövése nélkül le tudja szedni a csúcstechnológiás harci gépet. Ha az ALIS hibát észlel, akkor leteheti a földre az F-35-öst, és ezt a pilóta sem tudja megakadályozni.

Rovatok