Index Vakbarát Hírportál

A Google telefonnal térképezné fel lakásainkat

2014. február 21., péntek 09:20

Bármennyire is jó a Google térképe, bizonyos részletesség után már nem használható, például egy bizonyos utca egy bizonyos épületét még megtaláljuk, de egy konkrét szobát az épületen belül már csak nagyon ritkán. Korábban már elterjedt az a nézet, hogy a továbblépéshez a közösség ereje is kell a technológiai fejlődés mellé, és nagyon úgy tűnik, hogy a Google megadja az alapot a közösségi térképkészítéshez.

Bejelentették a Tango projektet, egy különleges telefont, ami folyamatosan fényképezi a világot maga körül. Az öthüvelykes, androidos mobiltelefon folyamatosan figyeli az aktuális pozíciót és a haladási irányt, miközben a gazdája zsebében utazik. Ha eleget visszük magunkkal mindenhova, egy idő után 3d-s képet alkot a világról: a házunkról, az üzletekről, ahova betérünk, az irodáról, ahol dolgozunk. A cég egyelőre kétszáz darabot gyártott le a készülékből, ezeket még februárban szétküldik a programban részt vevő fejlesztőknek.

Ha figyelmen kívül hagyjuk, mekkora veszélyt is jelent egy (pláne kétszáz) ilyen készülék az emberek magánéletére és privát szférájára, jó ötletnek mondhatjuk a Tangót. Az önműködő, kisméretű, jó minőségű alkatrészekből összerakott, multifunkciós készülék logikus továbbgondolása a világ utcáit már végigfotózó Google-autóknak.

Egyelőre nem tudni, hogy a készülék mikor kerülhet kereskedelmi forgalomba. Az biztos, hogy a Tangón ugyanaz a Google-részleg dolgozik, ami a moduláris (vagyis részegységekből összelegózható) telefonokon, az Ara projekten, így szinte biztos, hogy még odébb van az, amikor attól kell félnünk, hogy az esti sörözésre áthívott haverok suttyomban körbefotózzák a nappalit.

Rovatok