Index Vakbarát Hírportál

Orbán: Szélessávú net lesz minden háztartásban 2018-ra

2014. február 21., péntek 14:03

Magyarországon 2018-ra minden háztartásban lesz szélessávú internet – közölte Orbán Viktor miniszterelnök, a kabinet és a Magyar Telekom közötti partnerségi megállapodás aláírási ünnepségén. A kormányfő emlékeztetett, Magyarország az Európai Uniónak azt a vállalást tette, hogy 2020-ra minden magyar háztartásban lesz szélessávú internet. „A mi megállapodásunk azt teszi lehetővé, hogy ezt az állapotot Magyarország 2018-ra eléri.” Az infrastruktúra kialakításához több száz milliárd forintra van szükség, amelyet részben a Deutsche Telekom, részben pedig a magyar állam teremt majd elő, írja az MTI.

A Telekom az elmúlt húsz évben 1800 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre Magyarországon, ahol 12 ezer embert foglalkoztat – a beszállítóinál pedig további százezer munkavállaló dolgozik –, és évente 140 milliárd forint adót fizet, amivel az ország egyik legnagyobb adófizetője.

Orbán Viktor azt is hozzátette, a távközlési és IT-szektor ma a magyar GDP körülbelül 12-14 százalékát állítja elő, ami az időnként „a magyar gazdaság alulfejlettségéről szóló előadások fényében” meglepően magas szám. Tavaly a magyar gazdasági növekedés csaknem egynegyede ebből az üzletágból származott.

A Deutsche Telekom mintegy 50 országban van jelen, és több mint 230 ezer munkavállalót foglalkoztat világszerte. A cégcsoport 58,2 milliárd euró bevételt termelt a 2012-es üzleti évben, ennek több mint felét Németországon kívül.

Most százból 23 lakosnál van szélessáv

Az NMHH tavaly májusi jelentése szerint a vezetékes szélessávú internet-előfizetések becsült száma Magyarországon 2,213 millió volt. A Magyar Telekom volt a piacvezető, piaci részesedése 35,2 százalék, második a UPC, piaci részesedése 21,9 százalék, a harmadik a sorban a Digi 13,8 százalékos részesedéssel. Ezt követte több száz kisebb szolgáltató együttes részesedése, amely 11,4 százalékot tett ki, majd az Invitel következett 9,6 százalékkal.

Az UNESCO minden évben szeptemberben adja ki jelentését a szélessávú internetelőfizetések helyzetéről. Eszerint Magyarország a 34. helyen áll a ranglistán, száz lakosból 22,9-nek van előfizetése. Ugyanakkor a lakosság 72 százaléka használ internetet, ebben a listában Magyarország 38. helyen áll.

Svájcban a legjobb a helyzet az előfizetések számát nézve, ott a lakosság 41,9 százalékának van előfizetése, Hollandia a második 39,4 százalékkal, Dánia a harmadik 38,2 százalékkal. Magyarország szomszédai közül Ausztria előz meg, náluk 25,2 százalékos az elérés, Szlovéniában 24,6 százalékos. A többi szomszédos országban kisebb a penetráció.

Rovatok