Index Vakbarát Hírportál

Durva biztonsági rés az Apple termékeken

2014. február 24., hétfő 21:24

Egyre súlyosabbnak tűnik az iPhone-okon és az iPadeken felfedezett biztonsági rés, amely lehetővé teszi, hogy hackerek elfogják az eszközökről küldött e-maileket és más üzeneteket. Az Apple pénteki bejelentésében még csak az szerepelt, hogy az iPhone-okat és iPadeket kell azonnal frissíteni a biztonsági rés betöméséért, nem sokkal később azonban kiderült, hogy a Safarin keresztül a Macek is érintettek, írja a Huffington Post.

Vasárnap pedig egy biztonsági szakember, Ashkan Soltani bejelentette, hogy sikerült azonosítani egy kódsort, amely miatt az OS X-es Maceken futó Calendarhoz, a Facetime-hoz, a Keynote-hoz, Twitterhez, a levelező programhoz és az iBookshoz is hozzáférhetnek a hackerek, sőt, tulajdonképpen szinte bárki.

A biztonsági rés miatt ugyanis ha az ember nyilvános WiFi hálózatra csatlakozik, akkor az ugyanahhoz a hálózathoz csatlakozott emberek átállíthatják például az e-mail küldés biztonsági beállításait. Egyelőre úgy tűnik, a probléma csak a Safarit érinti, más böngészőknél még nem azonosították a biztonsági rést.

"Tisztában vagyunk a problémával,  és már készen is van az a szoftver, ami majd rendbe hozza. Nemsokára nyilvánosságra is kerül majd" – mondta a Huffington Postnak az Apple egyik szóvivője hétfőn.

Az Apple korábban azt állította, egy szofverfrissítés megoldja a problémát, de Soltani szerint a frissítéseket telepítő applikációt is érinti a biztonsági rés.

Rovatok