Index Vakbarát Hírportál

Ezzel lőhet mostantól minden amerikai katona

2014. február 24., hétfő 16:25

Az USA hadserege hivatalosan is bejelentette, hogy általánossá teszi a svéd Saab által gyártott Carl-Gustav nevű, vállról indítható fegyverrendszert. A fegyvert már az Afganisztánban harcoló amerikai alakulatoknál is bevezették, azonban a mostani döntés szerint a hadsereg minden alakulatánál általános lesz az M3 MAAWS néven rendszeresített svéd fegyver. A hátrasiklás nélküli fegyver egy olyan, vállról indítható rakétakilövő, ami a hajtógázok szabad elvezetésével csökkenti a kilőtt töltet hatalmas hátrarúgását annyira, hogy akár egyetlen ember is meg tudja tartani.

A Carl-Gustav sikerét főleg az hozta meg, amit Afganisztánban mutatott. Ott azért vezették be, mert a gyalogság könnyű fegyverzetének hatótávja kisebb volt, mint a tálibok által használt, akár 900 méter messzire is ellövő vállról indítható rakétáké. A svéd fegyver az amerikaiak 5-600 méteres hatékony lőtávolságát 1300 méterre növelte. A 84 milliméteres gránátokat kilövő fegyver páncélozott célpontok és emberek ellen is hatékony, robbanó- és páncéltörő tölteteken túl füst- és repeszgránát is tölthető bele.

A Saab ráadásul egy új lőszert is kifejlesztett, ami a megfelelő tűzvezetési rendszer segítségével akár 1400 méter távolságból is pontos találatokat ad. Egy másik, szintén friss fejlesztésű lőszerrel a katonák akár zárt térből is adhatnak le lövéseket anélkül, hogy a körülöttük állók veszélybe kerülnének. A hivatalos ajánlások szerint a fegyver minimum 500 lövést és újratöltést bír ki. Hivatalosan egy ember is elég a működtetéséhez, de a gyártó szerint ajánlott, hogy ketten kezeljék: az egyik céloz és tüzel, a másik a lőszert viszi és újratölt.

Carl Gustav Recoilless Rifle Fired At Taliban During Firefight - Slow Motion - 2 Angles

A Carl-Gustavot a Rangereknél már jó 20 éve bevezették, a mostani döntés azonban minden szárazföldi egységnél általánosan elérhetővé teszi a fegyvert. Az eredetileg 9,5 kilós és 1,1 méter hosszú fegyver időközben egy kilóval könnyebb és hat centiméterrel rövidebb is lett, a 2014-es tesztek szerint ráadásul úgy, hogy közben sem a megbízhatósága, sem a hatékonysága nem csökkent. A fegyver első típusát még 1946-ban gyártották, azóta világszerte számos hadsereg rendszeresítette. Az USA-n kívül például Lengyelország, Mianmar, India, Görögország, Németország, Portugália, de a tamil tigrisek is használták Srí Lankán.

Rovatok